Преди втория тур на президентските избори - 2016

За толкова години съм се научил да усещам знаците, които ми дава българският народ, и да се поправям, когато греша.

След резултатите от първия тур на изборите и протестния вот, който получих, поемам изцяло отговорността. Съжалявам, грешката е моя, явно съм объркал приоритетите.

Аз смятах, че всичко, което правим, е добро и се цени. Това, че строим магистрали, пътища, пречиствателни станции, пуснахме еврофондовете, докарахме чужди инвестиции, санираме блокове, събрахме над 3 милиарда излишък в бюджета, борихме се с контрабандата, платихме бонуси на пенсионерите, е добро.

Сгреших в преценката си, но не се поддадох на популизма, когато избирах кандидата ни за президент.

Исках да издигна най-подходящата фигура, а не най-избираемата. Г-жа Цецка Цачева е тази фигура. Тя е в пъти по-подготвена от Румен Радев и от когото и да било друг в ГЕРБ за тази позиция.

Цачева е честна, твърда, почтена, компетентна, познава законите, тя не е обвързана с никакви олигархични кръгове, зад нея не стоят задкулисия. Искам да подчертая, че срещу нея няма нито един политически аргумент и аз твърдо я подкрепям, защото г-жа Цачева олицетворява морала, компетенциите и добронамереността, които трябва да има един държавен глава, обединител на нацията. Надявам се, че избирателите ще оценят това и вярвам, че ще я изберат.

Относно референдума на Слави – ние от ГЕРБ ще подкрепим в НС и трите въпроса, щом това е волята на народа. Но нека и г-н Трифонов да дойде в политиката и да носи отговорност. Властта не е никакво удоволствие, не носи никакво удовлетворение. Алтернатива има на всяко управление, но ще ми бъде много мъчно, ако си объркаме държавата.