Път: : Моят човек : Р

Руска Колева

 

 


На 11.05.1942 година е родена Руска Иванова Колева в с. Злато поле община Димитровград. Майка -  Мария Янкова Колева и баща - Иван Колев Канев (1915 г.), има по-голям брат Кольо Иванов Колев, роден на 13.12.1935 г. Израства в земеделско семейство, което обработва собствената си земя - около 70 дка. 1949 година започва своето образование в училището ”Петър Берон” в с. Злато поле, където през 1956 година завършва своето основно образование. След като завършва, започва да помага на родителите си при обработването на земята, на която са отглеждали ечемик, слънчоглед, царевица и други земеделски култури.

Руска Колева е имала много сложен характер, не е обичала никой да й пипа вещите, не е искала нито да дава, нито да взема нещо някому. Не е била общителен човек, избирала е всеки човек от обкръжението си.

През лятото на  1959 година има събор в селото, вечерта Руска отива заедно със своите приятелки Станка и Донка, там те я запознават с Геньо Русев Пенев. След този събор той започва да ходи в селото й да я кани на разходки. След като разбират, родителите й започват да разпитват за него и разбират, че е от бедно семейство, без земя и стабилна работа. Една вечер Геньо отива в дома на Руска и я иска за своя съпруга, но нейните родители не позволяват дъщеря им да се омъжи за него. На събора в с. Злато поле през 1960 година, 1 година след като са се запознали и Геньо е разбрал, че родителите на Руска няма да му я дадат за съпруга, той решава да я „открадне". Руска и Геньо се женят в с. Опан, област Стара Загора, откъдето е и Геньо, но тя не може да живее далеч от семейството си и решават да отидат да живеят в с. Злато поле. Там те заживяват, но не в дома на родителите на Руска, а на квартира. Геньо започва да си търси работа, а Руска разбира, че това няма да е лесно, затова говори с брат си Кольо да го вземе на работа при него, да му помага при обработването  на земята. Геньо започва работа като прикачник на Кольо, който е карал трактор.

През есента на 1961 година Руска разбира, че е бременна. На 01.06.1962 година братът на Руска решава, че сестра му трябва да роди в болница в Стара Загора и така и става. На 03.06.1962 година сутринта в кметството в с. Злато поле се обаждат да съобщят, че Руска Колева Иванова е починала, но... детето е оживяло. Причината за смъртта е кръвоизлив, когато започват родилните болки, е нямало лекар и час след раждането настъпва и смъртта на Руска Колева ...

 


Руска Колева и брат й Кольо Колев