Път: : Кой кой е : М

Лютви Местан

Лютви Ахмед Местан е роден на 24 декември 1960 г. в село Чорбаджийско в семейство на тютюнопроизводители.

Завършва българска филология през 1985 г. в университета "Св. Кирил и Методий", Велико Търново.

Учител по български език и литература в Ловешкия и Момчилградския район.

Председател на БСДП в Момчилград (април 1990).

1990 г. - кандидат за народен представител в листите на СДС от 170 едномандатен избирателен район, община Кирково, в 7 ВНС  (виж по-долу снимката на плаката).

От 1991 г. – общински началник в отдел "Образование и култура", а след това заместник-кмет на Момчилград.

От 1997 г. –  народен представител от ОНС. Член на комисията  по култура и медии и заместник-председател на комисията "Образование и наука".

2001 г. –  народен представител от ДПС в 39-ото народно събрание.

2005 г. – кандидат за народен представител на ДПС в произведените на 25 юни избори за 40 НС. Избран от избирателен район Кърджали (11 юли 2005). Заместник-председател на ПГ на ДПС (11 юли 2005). Член на Временната комисия по Правилника за организацията и дейността на НС (11 юли 2005 - 18 август 2005). Член на Временната комисия за проучване и ликвидиране на щетите от наводненията и за изготвяне на предложения за оптимизиране на модела на действия на държавните органи по управление при кризи (10 август 2005 - 30 октомври 2005). Председател на Комисията по образованието и науката (24 август 2005).

Заместник-ръководител на Делегацията в парламентарната асамблея на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (28 септември 2005).

През септември 2007 Комисията по разкриване на досиетата огласява в свое решение, че в периода 1979-1981 Л. Местан е бил сътрудник на Трето управление на Държавна сигурност, под псевдоним "Павел".

5 юли 2009 - избран за народен представител в 41 НС от ДПС (14%), ИР: 27-СТАРА ЗАГОРА. Член на: Комисията по културата, гражданското общество и медиите; Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта; Временната комисия по Правилника за организазията и дейността на НС; Групата за приятелство България - Индия; Групата за приятелство България - Казахстан; Групата за приятелство България - Канада; Групата за приятелство България - Република Корея (председател); Групата за приятелство България - Норвегия; Групата за приятелство България - Португалия; Групата за приятелство България - Финландия; Групата за приятелство България - Хърватия; Групата за приятелство България - Япония (зам.-председател) .

Председател на Движението за права и свободи от 17 октомври 2013 г.  - след оттеглянето на Ахмед Доган.

На 24 декември 2015 г. Лютви Местан е отстранен от председателския пост и изключен от партията след отправената към него критика от почетния председател на ДПС Ахмед Доган във връзка с позицията му (огласена от парламентарната трибуна) за свалянето на руския самолет от Турция.

През февруари 2016 година учредява и оглавява нова политическа партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ).

Женен, с 3 деца. Съпругата му Ширин Местан по време на правителството на т.нар. тройна коалиция (С. Станишев) оглавява Държавната агенция за закрила на детето.

 

Снимката на плаката е поместена в цветната кола на книгата на Петко Симеонов "Голямата промяна" (2005) и е частна собственост. Тук Лютви Местан е представен с българското му име, прието по време на "възродителния процес", а като родно място е отбелязано с. Островец.