Път: : Кой кой е : И

Дончо Иванов

  Снимка на БГНЕС

Журналист, издател, организационен психолог, коучинг.

Роден на  22.12.1960 г.  в Карнобат.

Служил във ВНВМУ „Н.Й.Вапцаров” - Варна

Завършва журналистика в СУ “Кл. Охридски”.

В председателството на Комитета по радио и телевизия към БНТ, 1985-1988.

Аспирант в СУ, 1989.

Работи във в. “Демокрация” на СДС, 1990.

Главен редактор на вестник "Дебати" (парламентарен седмичник), 1991-1992.

Член на НД ”Екогласност” и Профсъюз „Подкрепа” през 1989 г. Вицепрезидент на КТ  “Подкрепа”, 1990-1991, по-късно отлъчен от синдиката. Член на Националния координационен съвет на СДС през 1990 г.

Основател и пръв председател на Съюза на журналистите „Подкрепа”.

Сред основателите  на профсъюз “Промяна” заедно с  Пламен Даракчиев.

Зам.-главен редактор на в. “Експрес”, 1993.

Изпълнителен директор на Информационна агенция “Балкан” (1993 - ? ), структура на "Мултигруп" в ресора на вицепрезидента на "Мултигруп" Димитър Иванов.
 

Хоноруван преподавател в УНСС, магистърска програма „Национална сигурност”.

Основател и главен секретар на екологични организации - Движение „Зелена България”, Български зелен кръст, Алианс на неправителствените природозащитни организации „Витоша 2002”.

Ръководител и изпълнител на проекти - виртуален бизнес инкубатор, подпомагане на малък и среден бизнес, устойчиво развитие на български общини, гражданско общество и администрация, модерният град и националната идентичност.

Член на Българска асоциация по водите, Съвет за обществени консултации към 41-то НС, Висш експертен екологичен съвет, Национален консултативен съвет по горите, Комитет по наблюдение и постоянни работни групи към Оперативна програма "Околна среда" и Програма за развитие на селските райони.

Председател на гражданско сдружение „Хармония”.

Председател на Управителния съвет на "Коалиция за устойчиво развитие".

Женен, с три деца.

*  *  *  *  *

В предаване на разследващ журналист, излъчено по Нова телевизия на 5 април 2015 г., е уличен като участник в екорекет от името на "Коалиция за устойчиво развитие".

Показателен цитат от публикация на "Капитал" от 31 октомври 2012:

"Като модел за натиск Нестор посочи "Коалиция за устойчиво развитие" на Дончо Иванов. В нея влизат 25-30 екологични организации, в които членуват по един-двама, най-много трима души от различни части на страната, без реално да развиват някаква дейност. Това обаче осигурява необходимата критична маса и им позволява да участват в международни проекти. Методът им на работа е да отидат в дадено населено място, да намерят двама-трима недоволни граждани и да регистрират инициативен комитет. "След това дават пресконференция в София и показват колко недоволна е местната общност и колко вредна за здравето на хората и за околната среда е дейността на предприятията", обясни Нестор." [Алекс Нестор е зам.-председател на управителния съвет на Българската минно-геоложка камара (БМГК).]