Път: : Кой кой е : Б

Ирина Бокова

Ирина Бокова
Ирина Бокова
Снимка: Иво Мирчев
Ирина Бокова
Ирина Бокова
Снимка: БГНЕС

Ирина Георгиева Бокова

Родена е на 12 юли 1952 г. в София.

1976 - завършва специалност "Международни отношения" в Московския държавен институт за международни отношения.

1977-1982 - старши аташе и трети секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на Министерството на външните работи.

1982-1983 - трети секретар в постоянното представителство на България в ООН – Ню Йорк.

1982-1991 - втори и първи секретар в отдел "ООН и разоръжаване" и в кабинета на министъра на външните работи. Участва в работата на Кръглата маса (от квотата на БСП).

1992-1995 - Работи в частни фирми.

Член на БСП. Депутат от Генералтошевски едномандатен район в 7 велико народно събрание (Парламентарна група на БСП).

1995 - Секретар на Правителствения комитет по европейска интеграция.

1995, август – заместник-министър на външните работи. Отговаря за връзките с международните организации и европейската интеграция. Първи заместник-министър на външните работи, август 1996 - февруари 1997 г.

Кандидат на коалиция "Заедно за България" за вицепрезидент 1996 г. (кандидат за президент - Иван Маразов).

Изпълняващ длъжността министър на външните работи, ноември 1996 - февруари 1997 г.

2001 - депутат в 39 народно събрание от Коалиция за България. Секретар на Парламентарната група на Коалиция за България. Зам.-председател на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност. Член на  Комисията по европейска интеграция. Зам.-председател на Делегацията в съвместния парламентарен комитет България - Европейски съюз.

2005 - назначена за посланик на Република България във Франция.

2009 - на 22 септември е избрана за генерален директор на ЮНЕСКО от представителите на 58-членния изпълнителен съвет на организацията. Спечелва поста в оспорвана борба - при петия, последен тур на гласуване, след оттеглянето на няколко от кандидатите и равенство при гласуването на четвъртия тур (29 на 29 гласа). Получава 31 гласа срещу 27, събрани от другия кандидат (дотогава фаворит) – египетския министър на културата Фарук Хосни, чиято кандидатура губи твърда подкрепа поради негови неотдавнашни антисемитски изказвания. Така Ирина Бокова става първата жена, която оглавява Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата в 62-годишната й история. Тя е и първият директор на ЮНЕСКО от Източна Европа.

2013 - на 4 октомври Ирина Бокова e преизбрана - още на първи тур - за генерален директор на ЮНЕСКО.

Има две деца.

 

През юни 2014 подкрепяното от БСП и ДПС правителство на Пламен Орешарски приема решение за издигане кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г.  В съобщението от пресцентъра се посочва още: "Ирина Бокова притежава изключително богат професионален опит и изградени лидерски качества като дългогодишен политик и дипломат от кариерата, с доказана компетентност в областта на многостранната дипломация и международните организации като ООН, ЮНЕСКО, ОССЕ, Международната организация на франкофонията. Заемала е постовете заместник-министър и и.д. министър на външните работи на България, била е депутат в Народното събрание".

През септември 2016 губи подкрепата на правителството на Бойко Борисов с мотив, че представянето й до онзи момент не е убедително. Официално е издигната друга българска кандидатура за поста генерален секретар на ООН - Кристалина Георгиева. Бокова продължава да се състезава като независима и всъщност получава повече гласове от новия кандидат на кабинета. Постът обаче не неочаквано е спечелен от португалския кандидат  Антониу Гутереш.