Път: : Кой кой е : Б

Васил Божков

 

Васил Божков е роден на 29 юли 1956 г. в гр. Велинград.

Средно образование получава в Националната математическа гимназия в София. Има две висши образования - специалност "Математика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и специалност "Икономика на труда" в Университета за национално и световно стопанство.

Според Уикипедия "Божков започва търговската си дейност около 1989 г. край софийската сладкарница „Магура“, където нелегално се продават валута, антични предмети и оръжие. Скоро открива верига обменни бюра. През 1991 г. регистрира основната си фирма „Нове Холдинг“, в която е най-голям акционер и от 2005 г. – председател на Съвета на директорите."

Божков притежава 96% от “Нове Холдинг” АД. В холдинга влизат дружествата “Стрелкови клуб “Нове”, “Интенюз 98”, “Глория палас”, “Булпартнерс тревъл”, “Каритекс лъки”, “Нове трейдинг”. Има участие в застрахователно дружество “Бул инс”, както и в Застрахователно и презастрахователно дружество "СИЛА" АД.

Васил Божков е учредител на Еврофутбол ООД, която развива хазартна дейност, залагания върху спортни състезания. Бил е също така собственик на ПФК ЦСКА АД, след време - на ПФК ЛЕВСКИ.

По негови твърдения фирмите му осигуряват 30 хиляди работни места.

През 2014 г. и следващите години разгръща дейност свързаната с негово сериозно участие "Национална лотария" ООД.

Председател е на Фондация “Тракия”. Притежава сбирка от антични експонати, като част от колекцията е излагана в Националния исторически музей и в Европейския парламент.

През 2001 г. Божков е избран за председател на Българската федерация по спортна стрелба. В периода 2003-2005 г. е председател на Българската федерация по шахмат.

В края на януари 2020 година прокуратурата повдига срещу Васил Божков седем (впоследствие общо деветнайсет) обвинения, между които обвинения за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване  Обявен е за общодържавно и международно издирване. Издадена е европейска заповед за арест. Междувременно Божков е напуснал България. Съобщено е, че се намира в Обединените арабски емирства. През февруари 2020 е отправено искане за неговото екстрадиране.

От Дубай Божков започва активно да се изявява в социалните мрежи Фейсбук и Туитър, оттам остро критикува българското управление, като го нарича „хунта“. Твърди, че системно е рекетиран, за да бъде оставен на спокойствие и без проблеми да развива бизнеса си.

В началото на 2021 по негова инициатива е учредена партия "Българско лято", която се регистрира за участие в парламентарните избори за 45 НС. Регистрацията е оспорена от прокуратурата.