Път: : Кой кой е : Б

Бойко Борисов

Бойко Борисов
Бойко Борисов
Снимка: UnitedBulgaria

 

 

Бойко Методиев Борисов е роден на 13 юни 1959 г. в гр. Банкя.

През 1982 г. се дипломира във Висшата специална школа на МВР като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин  лейтенант.  Същата година постъпва на работа в Софийско градско управление като командир на взвод, а по-късно е командир на рота.

 

 

 

 

От 1985 г. до 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава дисертация по темата "Психо-физическата подготовка на оперативния състав". Последната му длъжност във ВИПОНД е завеждащ катедра. През 1990 г. напуска системата на МВР със звание майор от запаса.   

През 1991 г. основава фирмата "Ипон-1" ООД, която впоследствие се нарежда сред най-големите охранителни фирми в страната. "Ипон-1" членува в Световната организация на охранителите IAPPA, а Бойко Борисов е персонален член на организацията.

01.09.2001 г. - главен секретар на МВР, полковник.

2002  - с Указ на президента на Република България от 19 януари 2002 г. е удостоен със звание генерал-майор.

25.06.2004 г. - генерал-лейтенант.

Оказвал е помощ на семействата на загинали служители от органите на реда.

От 1978 г. е активен състезател по карате, притежава V дан. Дългогодишен треньор на националния отбор по карате, както и международен съдия. Макар и извън системата на МВР, подпомага дейността на министерството в областта на спорта.

Отличия, награди: "Обявяване на благодарност" - 1985 г., 1987 г., 1988 г.; "Почетен знак III степен" - за конкретен съществен принос при изпълнение на служебни задачи с изключително значение в борбата срещу престъпността, опазването на обществения ред и сигурността в Република България - 2002 г.; "Почетен знак II степен" - за проявен висок професионализъм и обезпечаване сигурността и обществения ред по време на посещението на президента на Руската федерация Владимир Путин - март 2003 г.; "Кръст за полицейски заслуги с червена звезда" - от министъра на вътрешните работи на Кралство Испания за заслуги към испанската полиция – септември 2003 г.; "Сребърен паметен медал" - от министър Соломон Паси - председател на Националния организационен комитет по случай 100-годишнината от установяване на българо-американските отношения; Почетен медал на френската полиция - от името на президента на Франция и на министъра на вътрешните работи, вътрешната сигурност и местните свободи; Медал за бойно съдружие - от заместник-директора на ФСБ на Русия; Почетен жезъл от генералния директор на полицията на Испания; Сертификат за изключително добра работа и съществен принос в борбата против фалшивото евро - от директора на "Европол" Юрген Щорбек - януари 2004 г.; Сертификат от Министерството на вътрешните работи и Генералната дирекция на Турската национална полиция за изключително ценен принос в развитието на двустранните отношения между българската и турската полиция в борбата с организираната престъпност и корупцията; Сертификат за благодарност за изключителен принос в борбата с наркотиците от Службата за борба с наркотиците към Департамента на правосъдието на САЩ.

Може да се предполага, че тези награди и отличия са свързани с негови конкретни професионални успехи и постижения.

През октомври 2005 участва като независим кандидат за кмет на София в частичните местни избори, стига до балотаж (срещу Татяна Дончева от БСП) и го спечелва. Полага клетва като столичен кмет на 10 ноември 2005 г.

Политически наблюдатели отбелязват, че Бойко Борисов възнамерява да формира и оглави политическа партия.

С името му се свързва учреденото в края на март 2006 г. сдружение с нестопанска цел за общественополезна дейност "Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ). Заместник-председател на ГЕРБ е Цветан Цветанов, работил като негов заместник в системата на МВР, а тогава - в Столичната община.

Неформален лидер на създадената на 3 декември 2006  партия ГЕРБ.

Октомври 2007 - печели на първи тур (с 53,4%) четиригодишен мандат за кмет на София (от ГЕРБ) в редовните избори за местна власт. Кандидатите на партия ГЕРБ също печелят мнозинство в Столичния общински съвет.

В парламентарните избори, произведени на 7 юли 2009 г., оглавяваната от него партия ГЕРБ печели по пропорционалната листа 39,72 %  (съответно 90 мандата) и общо 116 мандата (включително 26 мажоритарни). На 27 юли новото правителство с министър-председател Бойко Борисов се заклева и поема самостоятелно управлението на страната с първоначалната подкрепа на Синята коалиция, РЗС и Атака. Първо спира да го подкрепя РЗС, през ранната есен на 2011 Атака и Синята коалиция ясно се оттеглят от подкрепата на правителството, но ГЕРБ вече има самостоятелно мнозинство, като разчита на напуснали депутати от групите на РЗС (РЗС спира да има самостоятелна група) и Атака.

За президентските избори 2011 Бойко Борисов издига кандидатурата за президент на Росен Плевнелиев, който е избран на втория тур.

Управлението на правителството на Бойко Борисов е твърде противоречиво, с чести прояви на неувереност и  неяснота.  Авторитарният му стил и изключителната му суетност пораждат неприязън сред значителна част от интелигенцията. 

Във връзка с протестите през февруари 2013 г. подава оставка, приета на 21.02.2013.

На парламентарните избори през 2013 г. (12 май)  ГЕРБ печели най-много депутатски мандати (97), но те се оказват недостатъчни за стабилно правителство. Формиран е кабинетът на Пламен Орешарски, подкрепен от БСП и ДПС, а кворумът на Народното събрание се поддържа и с помощта на Атака.

От 21 май 2013 до 24 юли 2014 Бойко Борисов e народен представител от ПП ГЕРБ в 42-то народно събрание на Република България.

След парламентарните избори през октомври 2014 г. Борисов оглавява коалиционно правителство (ГЕРБ, Реформаторски блок, АБВ), тъй като спечелените от ГЕРБ мандати са недостатъчни за самостоятелно управление.

След загубата на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева в президентските избори през ноември 2016 година, премиерът внася оставката на правителството в парламента, като тя е гласувана от Народното събрание на 16 ноември.

На 4 май 2017 година 44-тото народно събрание със 133 гласа „за“ и 100 „против“ избира Борисов за министър-председател в правителството, излъчено с мандата на Политическа партия ГЕРБ. Той е подкрепен от депутатите на ГЕРБ, Обединените патриоти и Партия „Воля“. Против са БСП и ДПС.

Бойко Борисов е разведен с първата си съпруга Стела, лекар-офталмолог. От нея той има дъщеря, Венета. Негова по-късна спътница в живота (1988-2009) е Цветелина Бориславова, основен акционер и председател на Надзорния съвет на СИБанк до 2010 г.

През януари 2016 г. Бойко Борисов става дядо на момче, което дъщеря му кръщава на него. През юли 2018 г. Борисов става за втори път дядо, отново на момче.

 

* * *

От архива на Омда

Бойко Борисов, кмет на София: Тази политическа класа е изчерпана. Старите лидери потискат всичко ново и добро, което напира да излезе отдолу - Иво Инджев, btv, www.monitor.bg

Бойко Борисов: На България е необходим нов президент, за да падне тройната коалиция - 06 юли 2006, БТВ. “Тази сутрин”, Агенция Фокус