Път: : Кой кой е : А

Алекс Алексиев

 

 

Син на убития след 9 септември хуморист Райко Алексиев. Роден през 1941 г. Емигрирал през 1965 г. в САЩ.  Работи в “Ранд корпорейшън”. Връща се в България през 1990 г. като ръководител на българската секция на РСЕ. Личен съветник на министър-председателя от СДС Филип Димитров през 1991 г.  През 1992 г. отново заминава за САЩ, където преподава в Станфордския университет. Консултант е  и на някои водещи американски неправителствени институции, близък до важни военни и дипломатически среди в САЩ. Негови анализи по националната сигурност са се ползвали от Пентагона и ЦРУ.
Научен сътрудник в института „Хъдсън", експерт по радикален ислям.

На въпроси на агенция КРОСС, отговаря:

"Има ли радикален ислям в България?
 Има чуждестранни елементи, които се опитват да го въведат. Българските мюсюлмани по принцип са мирно настроени, но има радикални организации, свързани със саудитски интереси, които се опитват да радикализират най-вече млади мюсюлмани. Според мен няма причини да смятаме, че никога няма да дойде радикален ислям тук.

Откъде идват и това заплаха ли е за страната?
Идват от радикалните ислямски центрове, най-вече в Саудитска Арабия, някои минават през Европа, Мюсюлманското братство в Египет, Пакистан. Те са по целия свят.

Има ли реална заплаха за България?
За в бъдеще заплахата съществува. Може да се разрасне разпространението на радикалния ислям, аз не твърдя, че може да стане жизнена заплаха, но не може да се каже, че няма никакъв шанс за радикална ислямизация на българските мюсюлмани. Това не означава, че трябва да мислим за тероризъм, но радикализираното е един процес, който върви доста дълго преди да започне да се появява." http://zonabg.info/Interview.40_44/12556.article/

 

Починал на 28 юли 2019 г.