Път: : Съдби : М

Мария Василева

Владимир Цветков

 

 


Мария Василева
е родена във Варна на 23 май 1927 г. Произхожда от семейство на учители. Баща й Тодор Василев е земеделец.  Мария Василева от към баща е потомка на болярски род, заселил се в Сухиндол след завладяването на Търново от турците.

Майка й Радка Бешикташлиева е дъщеря на почтения търговец от квартала Бешикташ в Цариград Стойчо Бешикташлиев, родом от Варна, чийто баща е Христо Стоев Дрянков. Родственик на Василева е българският етнограф, библиограф и книжовник  Явор Върдев, който остава сирак и за него се грижи дядото на Мария Василева.
                                     

                                                  

                                Явор Върдев


Тя учи в София, завършва гимназия в София  и славянска филология в Софийския университет. В Мария Василева са били влюбени много младежи от нейното обкръжение. Омъжва се за Иван Огнянов, син на обущаря Антон Огнянов.

Иван Огнянов

Отношенията между двамата се влошават  поради 13-годишната разлика във възрастта им. За Мария Василева раздялата била трудна.  Тя се омъжва през 1952 г. за инженер Ивайло Кацаров, един от ръководителите на гражданското движение във Варна, живял 11 години във Украйна и много заможен, който умира през 1971 г.

Ивайло Кацаров

След 1949 г. Мария Василева работи като продавач-консултант в местната бакалия. Отказва да се сгоди за Асен Каралчев.  

Асен Каралчев

Една от причините е разочарованията от предишните бракове, а другата е, че той често пътувал и не му оставало много време за семейството. От предишния й съпруг остава голямо богатство. С част от него тя строи къща за своето дете Петър от първия й брак с Иван Огнянов, а останалата част раздава на бедните и изпаднали в нужда хора.

Петър Василев

До края на живота си остава вдовица, като обръща изцяло внимание на детето си. Петър завършва училище във Варна. Бил проблемно дете, имал труден характер и много проблеми с дисциплината и връстниците си поради липсата на баща, който да му служи за пример на поведение. Петър не бил лишаван от нищо. Мария Василева се опитвала да го възпита и отгледа, но липсата на баща оказва своето влияние.  Мария Василева записва сина си във Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров"  Варна, с надеждата той да се промени, но той не се справя с ученето и бива изключен. След разочарованието на Мария Василева за сина й, тя започнала да отсъства от работа и постепенно я загубила. След това изпада в депресия, заради лошия път на сина.  След по-малко от месец, след като синът й напуснал училището, тя слага край на своя живот. Синът й Петър продава цялото имущество и заминава с кораб в Турция.