Път: : Кой кой е : Г

Огнян Герджиков

Той е роден на 19 март 1946 г. в София. През 1971 г. завършва Юридическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски". Професор, доктор по право. Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк". Един от най-изтъкнатите експерти по търговско право.  Бил е заместник-ректор на СУ "Св. Кл. Охридски", председател на Фондация "Св. Кл. Охридски", председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара.

През пролетта на 2001 г. става един от лидерите на основаното от Симеон Втори политическо движение - НДСВ. То печели изборите през юни 2001 г.

На 5 юли 2001 г. проф. Огнян Герджиков е избран за председател на 39-ото народно събрание.

На 4 февруари 2005 с гласовете на 119 депутати Герджиков е свален от своя пост.

Причината за това е свързана с много вероятна лобистка деяност. В качеството си на председател той системно блокира парламентарния контрол върху скандалните опити на вицепремиера Лидия Шулева да осъществи сделка за приватизация на Булгартабак в нарушение на приетата от 39-то НС стратегия. В прощалното си слово като председател, той заявява, че не се чувства виновен. Интересното е, че Парламентът го изпраща с бурни аплодисменти.

В една от телеграмите, разпространени от Уикиликс и препредадена от "Биволъ", се казва за времето преди свалянето на Герджиков: "През последните седмици четирима от най-важните членове на така наречения „Юридически кръг“, който е с огромно влияние в управляващата партия Национално Движение Симеон 2-ри (НДСВ) станаха прицел на различни по степен критики, болшинството свързани с корупция. Поради тази причина премиерът се противопоставя на евентуално вземане на решителни мерки по въпроса. Реакцията му във връзка с разгорялата се полемика около вътрешния министър Петканов, министъра на отбраната Свинаров, председателя на народното събрание Герджиков, и шефа на парламентарната група на НДСВ Панайотов ще бъде показателна за начина му на управление и може да се окаже с голямо значение за дълголетието на кабинета му."
Ако това е така, Герджиков е бил използван като бушон.

Неговото председателство е свързано с две знакови външнополитически посещения - в Китай и в Либия, когато там управлява Кадафи.

При завръщането си от Китай (2002), когато правителственият самолет навлиза във въздушното пространство на Русия, се получава съобщение от руските власти, че самолетът нарушава въздушното пространство на Русия, възприет е като вражески и ще бъде свален. Тогава той нарежда на командира на полета да се върнат и кацат в Таджикистан. Не само Герджиков свързва този акт на руските власти с кандидатстването на България за членство в НАТО, което не беше одобрено от Русия.

Професор Герджиков е избиран два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото народно събрание.

През май 2012 т. е избран за председател на софийската организация на НДСВ. Обявява се против Закона за конфискация на незаконно придобито имущество.

По времето на президента Първанов става носител на орден "Стара планина".

Владее немски и руски език. Проф. Герджиков има славата на  галантен кавалер. Обича да играе тенис на маса, футбол и да пътува.

Автор на десетки учебници, монографии, студии и статии на български, руски, немски и английски език в областта на гражданското, търговското и дружественото право. Написал е и детска книжка със стихове, посветена внука му. Танцьор с предпочитания към латино ритмите.

Семеен, с едно дете.

На 25 януари 2017 г. е назначен за  министър-председател в служебното правителство, сформирано от президента Румен Радев.