Росен Плевнелиев се срещна с българската общност в Израел

 

24 октомври 2012 11:01

Маринела Величкова, Израел

Бих искал здравна реформа в най-скоро време в България, тя още не се е случила - това каза президентът Росен Плевнелиев на среща с българската общност в Израел. Той допълни, че здравноосигурителната каса е една и монополът създава проблем. В отговор на въпрос кога българското здравеопазване ще стане такова, че българските евреи пенсионери да могат да идват за по-дълго в страната ни, без да се притесняват, че не могат да получат аналогично на израелското здравно обслужване, Росен Плевнелиев отговори:

"Здравната реформа в България все още не се е случила. Аз съм убеден, че политическите партии, знаете, че в България предстоят парламентарни избори през лятото догодина, ще обърнат изключително сериозно внимание, ако не аз ще им обърна внимание. Здравната реформа трябва да бъде на дневен ред. Все още в България, за съжаление, не са въведени частни застрахователни каси. Има един монопол, който означава, че едни бюрократи в НЗОК решават по някакви пътеки, плащат някакви пари. Поради липсата на реформа ние имаме проблем с това, че системата е неефективна, всяка година струва все повече пари, но не подобрява качеството на услугата.

По-късно Росен Плевнелиев проведе среща с ръководителите на представителните организации на българските евреи в Израел.

В рамките на този ден на визитата президентът ще осъществи и официално посещение в Палестинската автономия, където ще разговаря със своя палестински колега Махмуд Абас. Двамата ще обсъдят перспективите за развитието и задълбочаването на двустранните българо-палестински отношения. В присъствието на президентите Плевнелиев и Абас ще бъдат подписани двустранни документи в областта на земеделието и храните, за взаимна защита и обмен на класифицирана информация, както и Работен план за прилагане на Протокола за сътрудничество между Министерството на труда и социалната политика и Министерството на труда на Палестинската власт.

с малки корекции от: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=983294&audio_id=121490