Път: : Кой кой е : Г

Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски е роден на 17 януари 1966 в Щип. Той е първи председател на ВМРО-ДПМНЕ, от нейното основаване до май 2003 година. В периода 1998 г. до 2002 г. е министър-председател на Република Македония. След разногласията със сегашния лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, Георгиевски формира нова партия ВМРО - Народна партия, чийто лидер е в сянка.

След навлизането му в политическия живот в последните дни от югославския комунистически режим, той винаги е заемал високи постове в неговата партията и правителството. През 1991 г. Георгиевски става вицепрезидент на Македония. От 1992 до 1995 е член на парламента, а от 1995 в продължение на три години работи в холдинга БС. През 1998 се завръща в правителството в качеството си на министър-председател. 

През същата година Георгиевски и неговата партия се разделят с националистическото си минало, като предлагат на Демократическата партия на албанците (ДПА) участие в управляващата правителствена коалиция. Този спорен ход води до неудобни съюзи, както и до отстъпничество от партията. 

Георгиевски учи сравнителна литература в Скопие и е автор на няколко книги с поезия, сред тях - “Апокалипсис” и “Град”.

 

* * *

Вижте още от архива на Омда: