Косово - мултиетническо съжителство или верска война

Косово  - 2003 - 2004 г.

Косово през април 2003 година - път към независимостта или връщане в огледалния свят?

Антонина Желязкова, www.online.bg/kultura/

Методология на изследването
Екипът беше съставен от петима специалисти: историк-балканист, историк-антрополог, лингвист-антрополог, журналист-балканист и преводач-медиатор1. Това е вече утвърдилият се основен състав на изследователската група, която се специализира по теренните проучвания на Западните Балкани.
Теренната работа се проведе от 31 март до 7 април 2003 на територията на Македония и Косово с допълнителни интервюта на територията на България с членове на семействата на българския полицейски контингент, както и с полицаи от американския полицейски контингент към ЮНМИК, които започнаха в Прищина и продължиха в София. Член на екипа посети отново Грачаница, Косово, в края на май, за да направи някои допълнителни проучвания.
Целта на проучването беше да установим границите и възможностите за мултиетническо съжителство в Косово; да установим зоните на съвместимост и несъвместимост между различните етнически и религиозни общности.

>>>цялата статия

 

 

Верска война в Косово? - 18 март 2004

18 души загинаха, а повече от 250 са ранени след междуетнически стълкновения между сърби и албанци в Косово. Вълненията в започнаха в ранни зори в сряда с протестна акция на около 200 косовски сърби в село Чаглавица, на три километра от Прищина, по време на която влезнаха в съприкосновение с полицаи от международните миротворчески сили в провинцията, предаде АП. Демонстрацията беше организирана заради покушението над 18-годишен сръбски младеж, който беше тежко ранен от неизвестни нападатели.

По късно пламна и Косовска Митровица след като местните жители намерили телата на три албански деца, удавили се в ледените води на река Ибар. Според етническите албанци децата се опитвали да избягат от група разгневени сърби, търсещи отмъщение за ранения по- рано 18 годишен младеж. За да умиротворят сбилите се сърби и албанци на моста на Ибар, силите на НАТО и полицаи от ООН използвали сълзотворен газ, гумени куршуми и шокови гранати.

В Косовска Митровица живеят и сърби и албанци, но албанците са преобладаващото мнозинство. Сблъсъци имаше и при село Чаглавица, близо до Прищина. Генералният секретар на ООН Кофи Анан осъди новите прояви на междуетническо насилие в Косово. Той призова всички “заинтересувани страни да сложат край на кръвопролитието. Гръцките власти също осъдиха проявите на насилие в Косовска Митровица и призоваха мирният процес в региона да продължи.

Хронология на важни политически събития и сблъсъци между сърби и албанци в Косово след спирането на бомбардировките през юни 1999 и решението на ООН за създаването на автономия за Косово в рамките на Федерална Република Югославия (Сърбия - Черна Гора днес)   >>>цялата статия