Разказ на очевидец

Теодор Михайлов

 

Сега ще ви кажа какво стана на 40-тия ден на протестите. Първо, докато чаках другите лумпени за среща в 17:00, бях ядосан от сервитьорка на бара под Радисън, която на въпросът ми "Каква бира имате?" ми отговори: "Нямаме българска". После размислих и стигнах до извода, че бях със свирка на врата с трибагреника, та тя е очаквала някакъв краен националист, който пие само българска бира и ако евентуално няма - става и напуска заведението с призив за оставка. А може и да мрази всички протестиращи, щото гонят клиентелата и бакшишите оредяват, знам ли. Както и да е.

Между 17:30 и 18:00 у-кахме от страната на градинката към служебния вход, понеже някой каза, че залата, в която заседава бюджетната комисия е точно от тази страна. Може и така да е било, не знам.

После се преместихме към "Ал. Невски" към 18:00 часа. И се застояхме пред загражденията на Западния вход. 50-ина човека бяхме, когато излезе Кадиев. Излезе лесно, изключая един домат по челното стъкло и дежурните викове "червен боклук". към 18:30-19:00 станахме към 100 човека и мерцедес с тъмни стъкла и черен джип тръгнаха да излизат. Малко по-трудно, но пак си минаха. Полицаите вече ни разхвърляха със сила и злоба, пребиха един човек и го арестуваха и стана ясно, че мирният протест ще приключи скоро.

Когато към 20:00 станахме над 1000 души забелязахме агитките. Дето всички ги знаем. На предупрежденията ни, че са там, полицаите отвръщаха: "Наблюдаваме ги". Та като притъмня хубаво излязоха и робокопите минавайки зад нас. С каски, шлемове, някои от тях с маски. И големи палки. Зла работа, стана ясно, че ше ни бият и че Данчо не ме е чул, че искам 4 големи менти на западния вход (щото май виках южния).

После изведнъж за всеобща изненада на всички, голям бял автобус с депутати се насочи към нас. И към агитките, дето ги "наблюдаваха". Полицаите ни изблъскваха с шлемове, за да проправят път на автобуса. Който не зави към "Раковска", не.

Втора изненада, зави към източния вход. Не към "Раковска", не към "11-ти август", не към "Дунав", а директно към бул. "Левски". През цялата маса от хора. И през всички "наблюдавани" агитки. Правейки този тур за овации и разбираемо невъзможното преминаване към бул. "Левски" автобусът си се прибра през източния вход.

По-дълъг и по неподходящ маршрут тази вечер нямаше. Това си беше активно мероприятие и демонстрация на наглост, сила и безочие. И безмерна тъпота. Което не ме учудва. Всичката им работа е такава.

П.П. Останалото го знаете - че е нямало бой, че кръвта е била кетчуп, че всеки от протестиращите е хвърлил по едно паве минимум и т.н.

https://www.facebook.com/teodormihailov/posts/10201501956248557