Партия на демократичните промени

Партията на демократичните промени на Мехмед Ходжа се влива в ДПС

Още 10 ДПС-та да се създадат, без мен няма да минат, заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган в Кърджали, припомня в. "Новинар" и уточнява - "и позна". Първа под крилото на Доган се завръща Партията на демократичните промени. Тя бе създадена през май 1994 г. от бившия депутат на движението Мехмед Ходжа след драматичната национална конференция на ДПС през декември 1993 г. Тогава 100 делегати от Кърджали напуснаха форума поради несъгласие с политиката на Доган.

През 1995 г. Ходжа се отказа от председателския пост. В момента той е учител в училище край Одрин и е категоричен, че с политика повече няма да се занимава. Лидер на ПДП стана Мукаддес Налбант.

Решението за сливането с ДПС бе гласувано на втория национален конгрес на ПДП на 22 януари 2000. Ако националната конференция на ДПС на 29-30 януари приеме ПДП обратно, електоратът на ДПС ще се попълни с около 11000, прогнозират от ПДП.

В националната програма на ПДП бе заложено тясно сътрудничество със СДС, но винаги отношенията ни с тях се пречупваха през призмата на ДПС, коментира Налбант. Според нея, когато Доган бе желан партньор за сините, ПДП станала излишна. А когато СДС проявявал интерес към партията на Мехмед Ходжа, това винаги било с цел да се отнемат гласове от ДПС. БСП и СДС подпомогнаха създаването на партиите на Недим Генджев и Мехмед Ходжа, но не припознаха своите рожби и ги осъдиха да останат етнически партии, смята Налбант. Въпрос на формалности е как точно ще бъде оформено юридически завръщането на ПДП в ДПС и какъв пост евентуално да получи лидерката на ПДП.

Лидерът на НДПС Гюнер Тахир също обяви наскоро,че иска да се обедини с ДПС за предстоящите избори. Тахир дори изчислил,че двете партии заедно можели да спечелят 10% от гласовете, което се равнявало на 24 депутати. Неговите амбиции обаче били попарени от депутата от ДПС д-р Хасан Адемов, който е заявил, че "Тахир сънува хамстери" и ДПС няма да дели електората си със самозванци. Доган пък каза, че амнистията, която ДПС ще даде на националната конференция за отцепниците, не важи за ГюнерТахир.

Затоплянето на отношенията между СДС и ДПС ограничава рамката за политическа изява на НДПС, коментира "Новинар". Нищо чудно Тахир и партията му НДПС  да изчезнат, ако лидерът не се откаже от амбициите си за постове и власт.  На път да се отърси от политическата плесен е и партията на Недим Генджев - ДПС в Република България, или както още го наричат ДПС - 2, пише Станимира Ангелова от "Новинар". Генджев едва ли има нещо против да се върне при Доган, стига отново да стане върховен водач на мюсюлманите в България.

Доган вече започна подготовката за следващите парламентарни избори. Знае се какво прогнозира той за тях - нито една партия с мнозинство и участие на ДПС в коалиционен кабинет,  коментира "Новинар".

2000 г.