Кръгът ЦИР излиза на светло

29.01.2015 22:20 

Какво свързва противоположните наглед фигури на Цветан Василев, Иво Прокопиев и Радан Кънев

ВАЛЕНТИН МЕТОДИЕВ

През последните два месеца в политическия и икономическия живот на България все по-ясно се очертава силуетът на нов политикоикономически кръг. Той включва фигури, чиито интереси и публични физиономии на пръв поглед трудно могат да бъдат свързани - банкера Цветан Василев, издателя на "Капитал" Иво Прокопиев и лидера на ДСБ Радан Кънев. В средите на висшите управляващи групата е по-известна като кръга ЦИР (Цветан, Иво, Радан). Привидната противоречивост на тази личностна конфигурация всъщност носи класическите черти на съвременното мафиотизиране на обществото - съюз на политиката, парите и медиите.

Според анализатори на публичната среда тримата вече открито действат координирано чрез системата от контролирани от тях медии и журналисти. На първо място, разбира се, са вестниците "Капитал", "Капитал дейли" и сайтовете dnevnik.bg и capital.bg на издателя Прокопиев. Те са основните канали за влияние върху политическия и икономическия живот в страната. Към тях гравитират контролираните от Цветан Василев сайт Inews.bg, вестник "Банкеръ" и блогърът и журналист Мирослав Иванов. Иванов е бивш служител на Иво Прокопиев във в. "Капитал". Медийната мрежа на кръга ЦИР включва още mediapool.bg, offnews.bg, а отскоро и bivol.bg. В групата влизат „Протестна мрежа" и партия „Зелените", чийто говорители се явяват Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и зелените Тома Белев, Андрей Ковачев, Петко Цветков.

Политическото острие на групата е един от лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев. Той пренася в публичното пространство битките на кръга ЦИР. Зад него стои бившият председател на ДСБ Иван Костов, който е и директор на лабораторията за управление на рискове към Нов български университет. За бившия премиер Костов се разбра от редица медийни публикации, че той и членове на семейството му са ползвали крупни суми от фалиралата КТБ и банкера Цветан Василев. Оказа се, че чрез лабораторията си той е съветвал злополучния банкер.

Конкретните цели на кръга ЦИР са овладяване на стратегически позиции в икономическата, политическата и съдебната система на страната. Това пряко кореспондира с интересите и на тримата играчи в кръга. Кънев все още е политически лилипут, за Прокопиев е въпрос на живот и смърт да се докопа отново до държавната софра, а съдебната власт държи в ръцете си съдбата на банкера. Очевидно залогът и за тримата е твърде голям и това ги кара да действат все по-открито и брутално. Подобен акт бе вкарването в правно-финансова интрига на посланика на Франция. Както е известно, Негово Превъзходителство и съпругата му, която е българка, са семейни приятели на Иво и Галя Прокопиеви. Употребата на подобни връзки за политически шантаж изглежда доста невъзпитано.

Особено яростна е атаката на кръга ЦИР срещу финансовите и икономическите регулатори. Тук водеща роля има Радан Кънев. Комисията за финансов надзор е под постоянен обстрел, маскиран като борба за свободата на словото. Глобата на „Икономедия" за пазарни манипулации и опити за влияние на финансовите пазари отприщи истерична кампания срещу шефа на КФН. Определен интерес да бъде компрометирана институцията има и Цветан Василев. Той като че ли иска да натовари и КФН с час от вината за сриването на Корпоративна банка. Сериозни са апетитите на групата и към овладяването на БНБ. Там предстои избор на шеф на банковия надзор, следва и избор на нов управител. Иво Прокопиев, Цветан Василев и Радан Кънев се мъчат да подчинят двата регулатора, като поставят там удобни пионки. Това би могло да им позволи окончателно да сложат ръка върху най-големия пенсионен фонд "Доверие".

В тактически план кръгът ЦИР видимо залага на деструктивни действия срещу цялата финансова система. Очакването е да се предизвикат пазарен смут, улични протести, преоценка на бюджета, инфлация. Стратегически това означава оставка на правителството и събаряне на валутния борд. Освен това следват фалити на фирми, обезценка на лева и личните спестявания на хората.

Кое всъщност обединява фигурите от кръга ЦИР и техните слуги. Тук политическите и икономическите интереси със сигурност отстъпват място на отровното чувство на лузера, на изгонения от терена, на ритнатия от яслата на държавата - състояние твърде близко до това на фигурите от кръга ЦИР. Всъщност играта им е твърде примитивна - мътят водата, за да ловят риба. Но не бива да забравят, че мътенето на държавната вода обикновено завършва печално за мътещия.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4567192