Ричард Ран: Луканов не бе силен премиер


10.11.2012

Ричард Ран е известен в България американски икономист заради изготвената под негово ръководство национална стратегия. Той идва в България малко след 10 ноември 1989 г. по молба на Андрей Луканов. Заедно с колегата си Роналд Ът и още 29 специалисти изготвят национална икономическа стратегия. Впоследствие тя e критикувана за това, че нейните изпълнители целенасочено разрушават България чрез реформиране и либерализиране на икономиката на страната. Впоследствие се появява огромна конспиративна теория, която обвинява плана "Ран-Ът" за всеки политически и икономически неуспех в България. Проектът е наричан "стратегия за унищожаване на българската нация".

Почти 23 години след първата визита на Ран у нас Мартин Карбовски се свърза с него, за да го попита как оценява някогашния преход и оптимист ли е за бъдещото ни развитие.

„Бях помолен да дам лекция по икономически преход. Дойдох в България и говорих с хора от преходното правителство на Луканов, които ме помолиха да организирам екип от икономисти, юристи и бизнесмени, които да помогнат на България в това трудно за нея време. И така направихме екип. Тогава икономиката като цяло се беше разпаднала поради липсата на пазарна, която да замени комунистическо-социалистическата такава. Беше доста хаотична и мисля, че Луканов беше, ако не в отчаяна, то в доста трудна ситуация", заяви той пред Нова телевизия.

Той си спомня, че в началото на март 1990 г. е започнало същинското сглобяване на плана Ран-Ът.

„Част от сделката, която направихме с Луканов бе, че ще се постараем, но трябва да е на обща основа. Не трябва да го правим само за неговото правителство, а да го правим за хората в България. Имахме два паралелни екипа - американо-европейски отбор - екипа, който аз оглавих и имаше български екип", обясни още Ран.

Първоначалния доклад е представен пред министър Луканов през август 1990 г. Но след представянето Луканов заявил на д-р Ран, че може да направи части от него, но не целият план.

„Бях предложил България да направи валутен борд. Беше очевидно, че имахте нужда от външна котва. Луканов обаче не бе силен министър-председател. Той нямаше мнозинство в парламента", заяви американецът.

На въпрос защо в доклада Ран-Ът на 117 страница се цитира, че само 5 милиона души могат да бъдат изхранени, д-р Ран отговори: „Целта ни беше да подсигурим така, че да има възможност за всички, а не само част от българското население".

Според Ран монетарната реформа в България е била забавена. В страната ни е съществувала корупция, особено в съдилищата. Това от своя страна е затруднило чуждестранните компании да правят бизнес у нас.

Д-р Ран си спомни още, че когато е пристигнал тук за първи път е заварил опашки по магазините, на които хората се редили за основните продукти.

На въпрос „Кой плати на вас и на Ронълд Ът?", д-р Ран отговори, че двамата са били наети от Американската търговска камара. „Аз получавах моята нормална заплата като главен икономист на камарата. Не получих увеличение на заплащането, нямах допълнителен финансов стимул за това, че работих в България, нито останалите членове на нашия екип.


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1628083