Партия ЛИДЕР /Либерална инициатива за демократично европейско развитие/

Партия ЛИДЕР е поредната бизнеспартия, създадена преди местните избори /2007/. Тя е учредена от собственици и мениджъри на повече от 20 компании от областта на енергетиката, хранително-вкусовата промишленост, транспорта и строителството. Членове на ръководството й са шефове в предприятия на Христо Ковачки, предприемач с интереси в енергетиката, застраховането и туризма, собственик на електроцентрали, мини, ремонтно предприятие, верига магазини. На тези избори ЛИДЕР успява да спечели общо за страната около 50 хиляди гласа. В София кандидат за кмет от ЛИДЕР е Драгомир Драганов.

Председател на партия ЛИДЕР е Кънчо Филипов. Той е изпълнителен директор на "Брикел", собственост на Ковачки. Заместникът му, Ангел Ангелов, е от мини "Черно море", също собственост на Ковачки. Сред учредителите са шефове от ТЕЦ "Марица 3 Димитровград", пак притежание на Ковачки. Има и представители на "Данфос", предприятие за отоплителна техника, от мебелната компания "Арон", "Евромаркет", Централна ремонтна база - Перник,  "Интеринструменти",  "Бианчи кафе", чийто собственик е Звезделин Златев, който притежава и компания за дърводобив, софийската компания "Пауър", занимаваща се с търговия с горива и руди, димитровградската "Химтекс". Вълчо Митрушев, един от собствениците на "Химтекс", участва в сдружението "Ротари клуб" и е собственик на диагоностичния център "Интермедика". В ръководството на новата партия е и Петър Петров, собственик на строителната компания "Еко Енергия холдинг" и "Златно пиле Монтана".

Самият Ковачки не участва пряко в тази формация, обявявайки чрез пресаташето си Десислава Филипова, че не иска да се намесва в политиката.

При излизането си на политическата сцена за първото си участие в избори от партията заявяват, че ще номинират личности с високо обществено доверие, вече доказали своите възможности в обществения и икономическия живот като стопански ръководители на работещи дружества, че освен самостоятелно партията може да се явява и в коалиции. Не изключват подкрепа за ГЕРБ и БСП, в отделни региони - ДПС, в зависимост от това коя формация какъв кандидат издига.

 

Мнението на социолозите за новия тип партии се разминава. Според Станислав Стоянов от "Алфа рисърч" бизнесформациите имат сериозен потенциал за местните избори. От своя страна Кольо Колев от агенция "Медиана" смята, че подобни партии нямат големи шансове за успех и бизнесът по-скоро ще продължи досегашната си практика да купува политическо влияние в традиционните партии. Според него бизнеспартиите трудно ще привлекат колебаещите се избиратели, които трудно биха припознали за изразители на интересите си такива формации. 

Заедно с ВМРО и ЗНС (по-късно се присъединява и Гергьовден) ЛИДЕР образува коалицията "Движение НАПРЕД", която участва в парламентарни избори 2009.