"Маркет Линкс"

Ognyan Minchev

"Маркет Линкс" (агенция, създадена от вътрешния министър Р. Бъчварова) прогнозира разлика само от 1 на сто в полза на Цецка Цачева на първи тур и загуба за кандидата на ГЕРБ не само от червения кандидат Радев, но и от кандидата на националистите Каракачанов.

Тези прогнози са твърде озадачаващи.

Разполагам със социологически данни, на които мога спокойно да се доверя, според които между Цачева и Радев има разлика от почти 10 на сто в полза на ГЕРБ. Каракачанов е категорично трети, но все още далеч от възможността да се класира на балотаж. За да спечели Радев (или друг) на балотаж срещу Цачева е необходимо всички останали играчи да бъдат открито срещу ГЕРБ.

Това не ми се вижда много вероятно при открито и нормално политическо състезание. За мен данните на "Маркет линкс" - предвид статута на агенцията - могат да бъдат обяснени само по два начина.

Първо, ГЕРБ се стреми да стресне своите избиратели и да ги мобилизира максимално за деня на вота - вероятен вариант, макар и твърде жесток, ако гледаме катастрофалните за ГЕРБ прогнози на агенцията.

Второ, Бойко Борисов се е споразумял с някого - БСП най-вероятно - да изгуби президентските избори в полза на Радев, срещу обещание за съвместно управление на ГЕРБ и БСП (трети участник също е възможен). Така Б.Б. най-после ще се отърве от омразния Реформаторски блок и ще направи "принудителен" завой към Кремъл - не, не на 180 градуса от Брюксел и Вашингтон, а на по-малък и по-срамежлив ъгъл...

Вторият вариант разбира се е много по-опасен, но с нарастваща вероятност да се случи - за него работят агенциите на Андрей и Кънчо, както и червеният социологически ъгъл. Това, разбира се не става без поръчка - както обикновено, мокра, т.е. безсрамна.

Няма ли подобен завой да бъде самоубийствен за ГЕРБ и Борисов?

Би бил самоубийствен, ако става въпрос за личност и партия основани на принципи и отчетлива идентичност. В нашия случай нещата не стоят точно така...

Затова завъртането на табелата може да се окаже и относително безболезнено - поне за върха на ГЕРБ. За нас няма да бъде безболезнено - със сигурност!