Път: : Кой кой е : М

Георги Мишев

Георги Мишев
Георги Мишев

 

 

 

Георги Мишев Иванов е роден на 3 ноември 1935 г в с. Йоглав, Ловешко.

Автор на произведения за възрастни и за деца - разкази, повести, романи, киносценарии.

 

 

 

 

Дисидент, активно участва в дейността на Клуба за гласност и преустройство, в дейността на СДС.

1958 - завършва Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

1958 - 1967 - журналист в провинцията.

1967 - редактор в издателство "Народна младеж".

1970 - редактор и сценарист в киностудия "Бояна".

1990 - 1991 - депутат във Великото народно събрание /ВНС/, "отлюспен" е през лято на 1991 г.

Произведения: "Осъмски разкази", "Адамити", "Добре облечени мъже", "Произведено в провинцията", "Матриархат", "Вилна зона", "Селянинът с колелото", "Дами канят". Сценарии на филмите "Момчето си отива", "Преброяване на дивите зайци", "Вилна зона", "Селянинът с колелото", "Матриархат", "Дами канят" и др.
Женен, с двама сина.

Неговите книги са знакови за непоразената от така наречения социалистически реализъм литература. Десетилетия преди 1989 година Георги Мишев публично споделяше своето разбиране за частната собственост като мотивация за труд и гарант на личните свободи. Неотстъпчиво, премерено и честно отстояваше убежденията си на демократ. Многократно е имал неприятности с властите. Стана председател на Русенския комитет. Беше съучредител на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството. Активно се включи в дейността на СДС от момента на неговото учредяване. Депутат във ВНС, подписа новата конституция. "Отлюспен" заедно с ФКГД  през лятото на 1991 г.

Георги Мишев бе удостоен с наградата за литература на Софийския университет "Свети Климент Охридски" за 2006 г и почетния знак на Софийския университет - икона на Свети Климент Охридски.

* * *

Вижте още на страниците на Омда: