Своите евреи спасиха, чуждите обаче не


Следите на Холокоста

По време на разпитите в Лубянка съветникът в германското посолство в София Антон Морман обяснява, че българите са събрали и транспортирали около 10 хиляди евреи от Западна Тракия и Македония за Полша, но за  други престъпления и насилия, извършени от българските власти, той няма информация. Евреите от окупираните територии са изпратени в концлагери след тайно споразумение между германския посланик Бекерле и българското външно министерство.

Според Морман самите евреи до последния момент си мислели, че ги изпращат на работа в Германия. Операцията ръководел пълномощникът на СС Данекер, специално пристигнал от Берлин. Червеният кръст и еврейските организации се опитват да организират транзитно преминаване на влакови композиции с евреи, които да се евакуират и спасят в Палестина, но българските власти го забраняват - по изрично искане на германското външно министерство.

Както е добре известно, евреите от същинската територия на България са спасени от депортиране. Главно, защото царят демонстрира мълчаливо несъгласие, а църквата, парламентарната опозиция и много граждани се надигат в негодувание и протест. Германците подозират, че вина за един от редките провали на нацистката политика за „окончателно решение на еврейския въпрос” носи и английското разузнаване. Софийският резидент на Абвера д-р Делиус твърди, че англичаните дори успели да вербуват за свои агенти българския патриарх Стефан и ръководителя на парламентарната опозиция Никола Мушанов.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15534945,00.html