Делото срещу българските медици - архив

СЪДЕБНОТО ДЕЛО СРЕЩУ ШЕСТИМАТА БЪЛГАРСКИ МЕДИЦИ В ЛИБИЯ - юни 2000, Омда

На 9 февруари 1999 г. 23 - ма българи, работещи в Бенгази, Либия, са арестувани от либийските специални служби, натоварени са със завързани очи на полицейски коли и откарани в неизвестна посока.

На 16. 02. 1999 г. 15 души от задържаните са освободени, а няколко дни преди това са освободени 4 - ма от задържаните. До тази дата посланик Кръстю Илов връчва в Триполи нота във външно министерство, информира София и командирова консула Маринов в Бенгази за подробности по случая.

На 17. 02. 1999 г. външният министър Надежда Михайлова внезапно освобождава посланик Илов от поста му "поради неспособност да защити адекватно интересите на българските граждани." ... цялата статия

 

Либия може да екзекутира чуждестранни медици -  3 септември 2004, World Socialist Web Site

В един политически мотивиран случай, лишен от необходимите научни доказателства и извличайки информация главно чрез насилие, либийският съд осъди на смърт пет български медицински сестри и един палестински доктор.

Въпреки това все още не е обявена дата за тяхната екзекуция... цялата статия

 

РОЙТЕРС: ЛИБИЙСКИЯТ ВЪРХОВЕН СЪД ОТМЕНИ СМЪРТНИТЕ ПРИСЪДИ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ - 25 декември 2005, Агенция "Фокус"

Триполи. Либийският върховен съд отмени смъртните присъди срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт по обвинение в умишленото заразяване със СПИН и нареди провеждането на нов процес, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на съдията по делото Али Алус.

“Съдът приема жалбата на медицинските сестри и лекаря и изпаща случая за преразглеждане на по-ниска инстанция”, е заявил председателят на Либийския върховен съд Али Алус.

Съдията е заявил пред агенция Ройтерс, че това практически означава отмяна на смъртните присъди и съдът в Бенгази, който ги е издал ще трябва да преразгледа делото. ... цялата статия