Път: : Кой кой е : Н

Калоян Нинов

Калоян Нинов
Калоян Нинов
Снимка: в. "Новинар"

Заместник-министър на икономиката в кабинета на Симеон Сакскобургготски - 2001 г.

Калоян Йончев Нинов е роден през март 1970 г. в София.

Завършил Софийската математическа гимназия.  Има магистърска степен по счетоводство и контрол от УНСС в София. Специализирал е капиталови пазари в London School of Economics and Рolitical Science. Работил е в Национален приватизационен фонд "Надежда" - София като инвестиционен мениджър и член на УС.

От 1993 г. до назначаването му за заместник-министър на икономиката в  кабинета на Симеон Сакскобургготски през 2001 г.  работи  в Първа финансово-брокерска къща - София, където е бил последователно  брокер на ценни книжа, началник на отдел "Ценни книжа" и управител. 

Първоначално е член на Управителния съвет на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, като от 2000 до 2001 г. е неин председател.

Има специализации по масова приватизация, устройство и функции на Централния депозитар на ценни книжа и търговията на инструменти с фиксиран доход.

Владее английски, руски и испански език.

Семеен, с едно дете.

Като заместник на Николай Василев той отговаря тъкмо за приватизацията, държавното участие и социалното сътрудничество в икономическото министерство. Има опит и в масовата приватизация в Национален приватизационен фонд "Надежда" - София, където е бил инвестиционен мениджър, и в приватизационен фонд "Доверие". Той е бил важен шеф и в Първа инвестиционна банка.

Нинов е един от авторите на икономическата програма на правителството, както и на Закона за сделките с компенсаторни инструменти.

Един интересен детайл/1/: Калоян Нинов като активен участник в "Българския Великден" бе един от най-дейните противници на Закона за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти, известен още като закона "Лучников", който даваше право на купувачите на приватизирани дружества да изплащат цялата им стойност в компенсаторни записи. Тогава Калоян Нинов защитаваше тезата, че този закон позволявал прякото лобиране на близки до властта структури и тяхното облагодетелстване от процеса на приватизацията.

Една година по-късно Калоян Нинов внесе доста козметични промени в закона, като негови съавтори са шефът на Агенцията за приватизация Апостол Апостолов и на фондовата борса - Георги Драйчев.

Всъщност прокараните от тях промени не позволяваха в процеса на лобиране да се намесват самозванци като критикувания тогава сливенски депутат от ОДС Иван Димов. Сега те дадоха на Министерския съвет монополното право да посочва количеството акции от дружествата, които ще се търгуват на борсата.
 
Калоян Нинов беше първият министър от новия кабинет, който предизвика серия от скандали - при това все на високо ниво. Най-напред президентът Първанов  намекна, без да цитира имена, че има един заместник-министър, който е член на бордове в седем предприятия. Тогава президентът само уточни, че не визира нашумялата Любка Качакова, но посочи, че този човек е едновременно в бордовете на "Кинтекс", "Булгартабак" и в банковия сектор. Единственият, който отговаряше на всички жокери, бе тъкмо Калоян Нинов. Към вече посочените обаче трябва да се прибави и още един - който по всяка вероятност ще се окаже най-важният - туризмът. Синдикатите пък му поискаха оставката заради забавянето на сделката за продажбата на завода за специални стомани "Даниели". Министър Василев заяви, че застава зад заместника си Нинов.

Богатата биография на Калоян Нинов напълно хармонира с корпоративния имидж на фирмата, от която той дойде във властта.  Първа финансова брокерска къща е единствената българска фирма, а като имаме предвид "интернационалния" характер на кабинета и единствената световна фирма, която има двама свои представители в кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски - заместник-министъра на икономиката Калоян Нинов и заместник-министъра на транспорта Николай Николов.

Първа ФБК е акционер и в Първа инвестиционна банка, която все повече ще налага името си върху икономическия пейзаж. Първа ФБК всъщност е най-титулуваният инвестиционен посредник, който може да се похвали само с реномирани клиенти. Тъкмо оттам датира приятелството и познанството на Калоян Нинов с вицепремиера Николай Василев. Първа ФБК е работила и с двете фирми, в които служител е бил Василев - UBS Warburg и Lazzard Capital Markets, които осъществявали близо 90% от сделките си в България именно през брокерската къща на Нинов.

Клиенти на Първа ФБК са също така Bank Austria и най-големият лондонски брокер на валутния енергиен пазар Prebon Marshall Yamane.
 
Компанията поддържа контакти и с J.P. Morgan и Merrill Lynch и вероятно по тази линия Нинов се е познавал с финансовия министър Милен Велчев. /сп. "Тема" - архив/

От 2004 г. до 2006 г. е управител на Болкан Холидейс Сървисис  ООД.

През март 2007 г. Калоян Нинов  става член на НС на ПИБ. Той и  другият новоприет член Неделчо Неделчев идват на местата на освободените от НС Дейвид Матьо  и Стефан Пинтер. Основната задача на Нинов и на Неделчев е  да се занимаят с процедурата по излизането на ПИБ на борсата през  май 2007 г. /zastrahovatel.com/

Освен позицията си в Надзорния съвет,  Нинов е управляващ съдружник в “София асет мениджмънт” и “МНИ” ООД.

Освободен от Надзорния съвет на ПИБ  на извънредно общо събрание на акционерите от 24 октомври 2011 г. 

 

------------------------------------------------

1. / сп. "Тема" -  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=453&aid=10594

2./ Годишен финансово-счетоводен отчет на ПИБ -
www.x3news.com/download/?id=17176

zastrahovatel.com