Път: : Кой кой е : М

Август Мичев

   Роден на 24 май 1953 г. в град Искър, обл. Плевен. През 1970-а завършва руската гимназия в Плевен. От национална олимпиада по математика заминава да следва в МГУ "Ломоносов" в Москва през същата година. През 1971 г. е изключен от Университета и експулсиран от Москва, без право да продължи образованието си в България. Изключен е заради това, че участва в създаване на неформален студентски клуб в МГУ "Младежта и Свободата". Заедно с него са изключени един източногерманец, двама поляци, един чех, четирима или петима руснаци.

Това е през 1970-71 г. - веднага след Чехословакия 1968 и първите събития в Полша - декември 1970.

В България успява да продължи образованието си в СУ - математика, благодарение на директното застъпничество на акад. Сендов. Благовест Сендов има и други подобни застъпничества и покровителства на политически заклеймени лица. Благодарение на него висше образование завършва и Петър Бояджиев.

До 1989 г. Мичев има системни проблеми с властите - изключване от Комсомола, уволняване от работа, разжалване и то като запасен офицер (заповед №135/29.05.1985 год. на министъра на отбраната ген. Д. Джуров)...

На 3 февруари 1990 в клуба на кв. Надежда е учредена Републиканска партия, където е избран за зам.-председател (председател  Ленко Русанов).

По-късно Мичев напуска РП, поради несъгласие с ръководството.  От края на 1990 до ноември 1994 е член на ръководството на Конституционния форум, чийто председател беше Николай Генчев.

Междувременно през ноември 1991 е сред първите 12 или 13 души, които възстановяват Ротари клуб в България.

Създава "Хюндай-България" в края на 1994 г., на която е собственик и управител до 2000 г. Тогава е осъден условно за предоверяване при използване на фактури, издадени от "Хюндай Корпорейшън" в Сеул - Корея, които, по същото време, са ползвани пред българските митници и от самото представителство на "Хюндай Корпорейшън" в София. Вероятно е ставало дума за освобождаване на място, защото след 2000-ата година е в последователни конфликти с близък до правителствата бизнес...

От февруари 2003 г. е мениджър в Министерството на отбраната. Шеф е на екип по преговорите за изпълнение на договора за модернизация на самолетите МиГ с руската компания РСК “МиГ”.

В момента се занимава с консултантски услуги.