Път: : Кой кой е : Л

Стефан Личев

Стефан Личев е бил два мандата депутат, организирал е първия син митинг в Ямбол в далечната вече 1989 г., бил е шеф на местната организация на СДС като член на БЗНС "Никола Петков". Бил е един от петимата, гласували против излизането на земеделците от СДС, но е останал верен на своята партия и не станал депутат. По негови собствени думи е трето поколение земеделец, още от времето на Стамболийски родът му е следвал Никола Петков и бащата на А. Мозер -  Г.М. Димитров. По отношение на А. Мозер коментира единствено, че след 6 години начело всеки лидер на партия мисли повече да не бъде обвинен в грешка, отколкото да води хората след себе си. По негово предложение е прието от конгреса максималният срок за председател на земеделската партия да бъде три мандата по две години. Мечтата му е да се осъществи земеделското обединение, като се надява да го постигне още през първия си мандат.

"Новият лидер на земеделците по образование е юрист, по професия бизнесмен, по душа земеделец. Поезията е негова стара любов - като студент дори пишел стихове, а днес твърди, че знае толкова строфи от родни поети, та може да рецитира 2-3 часа без прекъсване. Любим му е Яворов - така дори е кръстил новата жилищна сграда, която строи в София. Бизнесът му е сериозен. Не обича думата "богат", предпочита "заможен". Той е създал първия комплекс от къщи в черноморското село Равда, където притежава и малък хотел. 

Дъщеря му Катя управлява туристическия семеен бизнес, а синът Петър - мандрата и мотела в ямболското село Веселиново, както и краварника със 120 крави в с. Скалица. Там Личев има и трактор, и комбайн, и 3000 дка земя под аренда. Така са затворили кръга - от орането и фуража за кравите през млякото до сиренето и кашкавала. Живее в София, Ямбол. Притежава хотели: "Финландия" в Пампорово. "Синева" в Св. Влас, и "Балатон"- на Слънчев бряг. Бизнеса си създава с кредити и с помощта на съдружници - от Англия, Израел, САЩ.

Понякога лошо избухва. Това е и едно от основните неща, за които го критикуват близките му. Другото е упоритостта, която граничи с инат. Като се прицеля в една точка, изключвам всички други, е формулировката на Козирога Личев." /Стандарт, 26 май 2006/

"Стефан Личев е председател на Земеделски народен съюз. Той е избран на извънреден конгрес през май 2006, на който БЗНС-НС е преименуван на Земеделски народен съюз, решено е Анастасия Мозер вече да не представлява партията. След месеци съдебни дела между Мозер и Личев форумът е обявен за легитимен, а Личев - за новия председател на Земеделски народен съюз. Той получава 41 гласа от членовете на Управителния съвет, а другият номиниран, Борислав Китов - 35. Стефан Личев се ангажира с обещание пред участниците във форума, че ще работи за обединението на Земеделския съюз и издигането на политическата формация на върха, а ако не успее в това, ще се оттегли." /Новинар, 27.03.2007/

ЗНС влиза в обща предизборна коалиция Движение НАПРЕД заедно с ВМРО и Партия Лидер на Христо Ковачки.