Път: : Кой кой е : Й

Андрей Йотов

Андрей Маринович Йотов е роден на 18.03.1960 г. в гр. Орджоникидзе, Русия. Завършва медицина в МА ВМИ-София през 1983 г. Придобива специалност по ортопедия и травматология през 1991 г. Работи като: участъков лекар в Здравна служба гр. Обзор (1983 – 1986 г.); научен сътрудник в Секцията по спешна травматология на МБАЛСМ "Н. И. Пирогов" (1986 г.); зав. клинично отделение в III-та клиника по спешна травматология на МБАЛСМ "Н. И. Пирогов" (1992 – 1991 г.); началник на II-ра клиника по ортопедична травматология на МБАЛСМ "Н. И. Пирогов" (1999-2006 г.).

От 2006 г. е началник на Катедра по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия на ВМА.

През юни 2016 напуска държавната болница, за да оглави ортопедичната клиника на частната "Софиямед".

Научна и образователна степен "доктор по медицина" (1997 г.); старши научен сътрудник II степен (1998 г.); научна степен "доктор на науките" (2011 г.); професор (2012 г.). (Защитил е кандидатска дисертация за лечение на счупванията на бедрената кост и докторска дисертация за хирургично лечение на счупванията на таза и ацетабулума.)
Специализации и курсове в САЩ, Швейцария, Холандия, Германия, Франция, Испания, Италия, Словения. Лектор на студенти, стажанти и специализанти в България. Лектор и инструктор в международни курсове по хирургично лечение на счупванията в Швейцария, Гърция, Словения, Турция, Малта.

Членува в Български лекарски съюз, Българска асоциация по ортопедия и травматология (БОТА), Европейска федерация по ортопедия и травматология (EFORT), AOAlumni and AOTrauma – България. Бил е председател на Софийското дружество по ортопедия и травматология и зам.-председател на БОТА. Зам. главен редактор на сп. „Ортопедия и травматология”, член на редколегиите на сп. „Медицински преглед” и „Rp. Ортопедия”.

Автор и съавтор в 260 научни труда, от които 93 в чужбина: 2 дисертации, 3 монографии, 110 публикации в списания и сборници, 143 доклада.
Специални професионални интереси: оперативно лечение на счупванията на таза, интрамедуларна фиксация на фрактурите, вътреставни счупвания, ендопротезиране на големи стави, реконструктивни околоставни операции, открити и огнестрелни поражения.

Проф. Йотов е съпруг на вицепрезидента Илияна Йотова (била също така депутат и евродепутат).


Източници:

http://bestdoctors.bg/doctor/id/488

http://www.webcafe.bg/newscafe/bulgaria/id_2011267114