Път: : Кой кой е : М

Георги Марков - юрист

Георги Евдокиев Марков е роден на 20 март 1950 г. в София.

Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" (1977).

Работил като главен юрисконсулт в Столичната голяма община, адвокат, главен секретар на списание "Държава и право" (1988 - 1990). 
Бил е хоноруван асистент по административно право в Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" (1985 - 1990). По негови твърдения, е бил безпартиен.

Народен представител от СДС за София и член на Законодателната комисия във Великото народно събрание и в XXXVI народно събрание (1990-1994).

Назначен за съдия в Конституционния съд от президента на Републиката Желю Желев  (1994).

Председател на УС на ПФК „Левски“ от 2000 до 2003 г.

От 11 декември 2005 г оглавява нова партия - "Ред, законност, справедливост" /РЗС/.

На учредителния форум на партията той остро критикува цялата политическа класа и корупцията по високите етажи на властта. Според него най-тревожно е оттеглянето на обикновените хора от политиката и неучастието им в промените. Сред основните му тези са, че никой не вярва на политическите послания, а програмите на партиите са отишли "в кошчето". "Политиката и партиите се превърнаха в бизнес и това отблъсна гражданите от политическия елит и изборния процес". В България се дава тон от най-високо държавно ниво за погазване на закона. Българската десница не е издържала на проверката на времето; в дясното политическо пространство вече няма какво да се случи и затова е необходима нова дясна партия, която да накара избирателите да отидат до урните. Новата политическа сила трябва да се обърне към елита, можещите, младите и негласуващите и да носи послания, които са дефицитни. Единственият начин да останат младите в България е да бъдат привлечени в политиката.

Бившият конституционен съдия критикува и президента Георги Първанов. Според него също така партията на Ахмед Доган е фаворизирана и толерирана от най-високо държавно ниво, тъй като последните няколко президентски вота са показали, че изборът на държавен глава на първи тур не е възможен, а на балотажа се разчита на гласовете на ДПС.

Марков се обявява за предсрочни парламентарни избори и свикването на Велико народно събрание (ВНС), което да извърши радикални, а не само козметични конституционни промени; даването на много повече правомощия, включително и законодателни, на президентската институция - държавният глава да може да насрочва референдуми, както и да назначава председателите на Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС), без да се влияе от Висшия съдебен съвет (ВСС); президентска република, тъй като парламентарната република е изчерпана; даване на право на всяка парламентарна група, независимо колко е голяма, да сезира самостоятелно Конституционния съд; обособяването на прокуратурата като самостоятелна институция, а не прехвърлянето й към изпълнителната власт; назначаване на главния прокурор от президента, за да може след това държавният глава да носи отговорност за действията на обвинителя и да има право да го отзовава. (Към момента главният прокурор се избира от ВСС, а президентът издава указ за назначаването му.)

Председателят на новата народна партия категорично смята, че законите, приети с чужди карти, не трябва да бъдат обнародвани от президента.

Участва в изборите за президент на България през 2006 г. и получава 75 478 гласа (2,716%). Обявява се за „единствения автентичен седесар“ сред кандидатите.

2007 - Комисията по досиетата обявява неговата принадлежност към службите на Държавна сигурност.

Пламенен поддръжник на Бойко Борисов и неговото управление.

През последните години живве в Унгария. В публичните си изяви демонстрира силно одобрение на политиката на Виктор Орбан.

Издал е една книга, има над 30 научни публикации.