Път: : Кой кой е : Я

Христо Явашев - Кристо

Роден е на 13 юни 1935 г. в Габрово.

Явашев, с артистичен псевдоним Кристо, е сред най-популярните творци на 80-те и 90-те години на ХХ век в света.  Произхожда от стар разградски род. Дядо му е академик Анани Явашев, открил руините на древния римски град Абритос. Братята му са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев.

Учи в Художествената академия, после в Прага и Виена. През 1957 емигрира и е лишен от българско гражданство. Отива в Париж и там среща бъдещата си съпруга Жан-Клод. И двамата са родени на една и съща дата - 13 юни 1935.

Кристо създава пространствени художествени инсталации. Работи съвместно със съпругата си, французойката Жан-Клод.

Един от първите му проекти в Париж е: да задръсти една улица с празни варели на Shell. Идеята му е да докаже, че желязна завеса твърде лесно се издига, но изключително трудно се отстранява.

Христо Явашев въвежда опаковането като художествен похват, а изкуството му се категоризира като Environmental Art - изкуство на средата. Всичките творби на Христо Явашев са временни, поради което се сравняват с "пърформанс артс"; не се продават и не са свързани с дарения, а се финансират чрез доходи от скиците и подготвителните чертежи за негови работи.  Опаковал е моста Пон Ньоф в Париж (най-стария мост във френската столица), "Вила Боргезе" в Рим, паметниците пред катедралата и “Ла Скала” в центъра на Милано. Опакова пристанище Колони на река Сена, за да покаже, че найлонът като материя на бъдещето е достатъчно подходящ за творческа изява. От най-известните му проекти е и опаковането на Райхстага в Берлин.

През 1995 Опакованият Райхстаг привлече 5 милиона посетители в центъра на Берлин

Други негови мащабни проекти са Завеса в долината, Чадърите в Япония. Когато поставят чадърите в Япония, извива вятър, един постамент пада и убива човек. Заглавията в медиите са: Втора жертва на българския чадър.

Чадърите, Япония (1984-1991)

Обкръжените острови е следващото значимо начинание на авангардиста. Проектът е осъществен през 1980-1983 в басейна на плитководието на Маями, Флорида. 11 острова с изкуствен произход са обградени едновременно с плаващи платна от розов полипропилен.

През 2005 г. инсталация на Кристо - Портите (The Gates) бе изложена две седмици в Сентръл парк в Ню Йорк. 7 503 парчета оранжев плат са монтирани на 23 мили по алеите на Сентръл парк в Ню Йорк. Хилядите тонове стомана, плат и пластмаса, от които са направени Портите, в последствие са рециклирани. Кристо и Жан-Клод се гордеят, че са екологични художници и че отстраняват всяка следа от художествените си творби, сглобявани с години, някои от които са се виждали дори от Космоса.

Първата в България изложба на знаменития авангарден художник Христо Явашев е открита в София през 2006 в галерията на Националната художествена академия. Изложени са 62 постера, собственоръчно подписани от художникa.

През 2012 г.  ще започне реализацията на един друг проект на Кристо: "Над реката" (Over The River). Това  е една от най-старите амбиции на Кристо Явашев и неговата вече покойна съпруга Жан-Клод. Идеята им e да покрият със сребрист плат една от най-големите и диви реки на Северна Америка - река Арканзас, за срок от две седмици. Откриването на творбата е планирано за лятото на 2014 г.

/По материали от мрежата и пресата/