Милена Гинева - Няколко български дома


 
Домът е мястото, в което винаги се завръщаш, където и да ходиш. Там, където човек се събира с близките и посреща гостите си. В него минава голяма част от живота му и затова той трябва да бъде уютен, сигурен, да създава приятна атмосфера и да отговаря на нуждите на обитателите си.
 
Всеки дом е олицетворение на собствениците си, на техните грижи за него, на техните вкусове, интереси и възможности. Смята се, че домакинята е тази, която отговаря за цялостния облик на дома, за подредбата на мебелите, за съчетанията на цветовете, за поддръжката на реда и чистотата.
 
Често в българския дом няколко поколения са живеели и продължават да живеят заедно. Това е било особено характерно за миналото, но впоследствие индустриализацията и движението село - град довеждат до разкъсване на семейната структура на все по-малки и по-самостоятелни единици. Сега обаче тенденцията отново е подобна на тази в миналото, поради по-ниския стандарт на живот в България и трудната реализация. Много млади семейства не създават свой дом, а остават да живеят в дома на родителите си. Така отново се наблюдава все по-честото съжителство на няколко поколения родственици.
 
Домът е отражение и на самото развитие на обществото, той търпи промяна във времето. Промяната в техниката, науката, новите открития и изобретения постепенно променят и облика на самите жилища. Появяват се нови предмети с нови функции, понякога те правят излишни други предмети, или пък създават потребност от нови. Старите мебели и апарати се заменят с нови и по-модерни. Постепенно се променя битът, а също и нуждите на хората.
 
Има огромна разлика в домовете на хората от различни поколения. Това се дължи както на различните нужди, които имат, така и на различните способности да си служат с новите технологии.
 
Тук ще опиша три български дома, над които имам по-общ поглед.
 
Първият, за който ще говоря, е къща и се намира в малко село, Радево. Къщата е сравнително стара, но все още е в много добро състояние, поддържана е и има гостоприемен вид. Самата тя е сравнително малка – състои се от четири стаи, отделна баня, мазе и изба, но около нея е заградено обширно пространство, което включва двор за селскостопански животни, обработваема земя и множество помощни постройки. Къщата е електрифицирана и понастоящем в нея живеят двама човека.
 
Първоначално се влиза в двор през голяма желязна зелена порта. Дворът е голям и обширен, като по левия му край върви циментова пътечка, водеща към друга врата, която е вход към вътрешността на имота. Отдясно до портата има струпани дърва, а до тях заслон, под който стои стара каруца, за която е вързано куче.
 
Из самия двор има различни заграждения и специални помещения за гледане на типичния за едно селско стопанство добитък. Има кошара, къщи за зайци, кокошарници, обор, хранилки, поялници, полози, също и отделна стая за кон. В двора се намира и малка работилница, в която има всякакви дребни болтчета, пирони, инструменти, машинни части и др.
 
Интересно място в двора е чешмата, която е с голямо продълговато корито. Използвана е за вода за животните и за пране на големи черги и одеяла.
 
Дворът е отделен от външния свят и останалата част от къщата с нисък зид и телена мрежа. От лявата му страна, отделена с висока телена мрежа, се вижда и част от обработваемата земя. Тя продължава и когато се влезе през втората врата и се продължи по пътечка, от двете страни на която има засадени лехи с цветя.
 
Върху обработваемата земя се отглеждат основните, нужни за едно домакинство, земеделски култури, а зад няколко големи дървета с гъсти клони, в най-отдалечения от същинската къща край се намират и кошерите с пчели, за които се отделят специални грижи.
 
От дясната страна на тази нова пътечка отново има нисък зид и мрежа, затова на около четири-пет метра, отдясно има нова врата и нова алея, която вече води към самата къща. От двете страни на тази алея има две градини, в които са посадени предимно цветя, но има и нар и едно ябълково дърво, което пази сянка.
 
Има два входа за къщата – единият е централен на пътечката, а другият вдясно. За него се изкачват няколко стъпала, след което се попада на малка площадка, която представлява нещо като тераса. На нея има вход, от който също може да се влезе. Някъде под терасата се намират и стълбите, водещи към избата.
 
Пред къщата има площадка, на която лятото стои извадена маса. Има външна чешма, под която е направен шкаф за съдове. До нея има изваден друг шкаф, над който стои малък котлон. Банята е отделно помещение и се намира вляво от къщата, до едната от градините. В нея има монтиран душ.
 
През една друга врата, която също е вляво, се отива в друг по-малък двор, използван също за обработка на земята, а по една пътечка, водеща все надясно, се стига до външна тоалетна, която се пада зад къщата. Тръгвайки наляво обаче, ще видим малка сая с грозде и ще стигнем до няколко други постройки, които се използват за съхранение на зърно, царевица и други продукти. Има и няколко навеса, под които стоят земеделските сечива, а още по-нататък до самите заграждения, в края на къщата е и хангарът, в който на наистина високи купи се държи изсушена трева за животните.
 
Вече можем да надникнем и в самата къща. Влиза се в една сравнително малка стая, на пода на която има постлани черги. Основният им цвят е черен, но имат и сини, червени и зелени ивици по себе си. Отляво до самата врата под прозорците стои маса. На западната стена има вътрешна мивка, отново с шкафове под нея. До мивката се намира стара печка на дърва и въглища, която е използвана за готвене по-често от електрическата. До печката стои леглото на дядо ми.
 
Надясно от вратата пък има три ниски стъпала нагоре, които водят към другите стаи. До тях стои печка с фурна, а до нея нисък шкаф, в който се държат хлябът и подправките. Телевизорът е над шкафа, а до него се намира хладилникът, над който е сложено радио. На съседната стена, до хладилника има врата, която води в стая, използвана като мазе, в която се държи домашно приготвената зимнина. Единственият предмет на тази стена е бюфет с чекмеджета и шкафчета, а нагоре в стъклена секция са наредени малки стъклени чашки и керамичен комплект от шест чашки с малка каничка. Тук е поставен и телефонът.
 
Изкачвайки трите стълби и минавайки през вратата, попадаме в друга доста по-обширна, но пък по-празна стая. На пода отново има черги. От ляво до вратата има втора печка на въглища, а отдясно на източната стена друга маса. На тази стена са и прозорците, а под тях има наредени столове. Освен перде има и плътна, непроницаема завеса.
 
На западната стена стоят едно до друго две железни легла, а по стената над тях има различни бродерии. На четвъртата, насрещна на входа, стена освен една маса има и друга врата, отстрани на която е монтирана закачалка.
 
Тази врата води към тясно напречно коридорче, в десния край на което има врата, водеща към терасата, а в левия - голям стенен гардероб. Там стоят още маса и висока дървена закачалка. Виждат се и две врати, водещи към други две стаи. В дясната стоят само стар скрин, печка, легло и голям дървен гардероб. В лявата, която е значително по-светла, понеже има прозорци по две от стените, отново има голям гардероб от дясно, а от ляво дървена секция, в чиито витрини са наредени стъклени и порцеланови съдове, както и фигурки за украса. Отдясно до вратата има шкаф за прежди и дрехи, а на отсрещната на вратата стена е леглото. По стените отново има бродерии и пана. По средата на стаята стои квадратна маса със наредени около нея столове. Прозорците на тези две последни стаи гледат към двора.
 
Това е една типична селска къща, в която няма излишен лукс, а само главното, необходимо за един нормален живот. В това малко стопанство с наличните ресурси човек може да си произведе сам почти всички необходими продукти.
 
Вторият дом, на който ще се спра, е апартамент от жилищен блок в град. Разполага с четири стаи – хол, кухня, детска и спалня плюс баня, тоалетна и тераса. В него живеят трима души.
 
С влизането се попада в напречно антре, а първото, което се забелязва, са две картини на стената. Отляво стои портманто с огледало, а от дясно стенен гардероб.  В левия край на антрето е вратата за кухнята, над която има стенен часовник с махало, а напречно до нея е тази за хола. Всъщност двете помещения са отделени само от висока секция.
 
Кухнята е сравнително малка. В дясно до секцията има маса със столовете и хладилник до тях. От тази страна на секцията са разположени кутия за хляб, тостер, домакински робот и други пособия. На горните рафтове са подредени порцеланови чаши за кафе и чай, както и няколко чайника. На долните рафтове в различни съдове с похлупак стоят извадени тези подправки, които се употребяват често.


                                                                                                              
                     

 

 

 

 

 

 

 Отляво се намират печка с абсорбатор, след която започва плот с шкафове, на който стои микровълнова печка. Тук е и мивката, от другата страна на която има сушилня за съдове и партигрил. Приборите стоят в поставка до чешмата. Последното пособие от тази страна е пералнята. Нагоре за стената са закрепени шкафове, в които стоят съдовете. Там е прибран и керамичен комплект от шест гювечета с размери 15 см ширина и 6 см височина, които си имат и капачета.

    
 

 

 

 

 

 

 

 Прозорците на насрещната на входа стена гледат към терасата. На нея има изкарани главно цветя, един шкаф и кош за боклук.
 
Холът е най-голямото помещение в апартамента. Влизайки в него, виждаме кръгла маса с наредени около нея столове. На източната стена срещу нея има закачени картини с горски пейзажи. На съседната стена отстрани на масата има голям шкаф тип бюфет, в който се държат предимно чаши и бутилки. Върху него са наредени различни кристални купи и фигурки, както и снимки в рамка. Над него е закачена голяма картина, представляваща стара географска карта. От едната му страна в ъгъла стои фризер, над който има климатик, а от другата диван, пред който стои масичка. Около нея са разположени фотьойли и табуретки.
 
                       

 

 

 

 

 

 Най-наляво до прозорците са наредени цветя, като по-малките саксии са върху цветарник и малка масичка, а по-големите са сложени на пода. На западната стена има друга, висока до тавана вградена секция. На нея стоят телевизор, видео, радио, часовник, книги и различни предмети за украса като вази, свещници и други. Върху секцията, която разделя хола от кухнята от тази страна, са наредени книги, а във витрините -  различни кристални чаши и друга украса. В шкафа й са прибрани различни домакински прибори, сред които и керамичен гювеч с капак с размери 30 см ширина и 15 см височина.
 
                        
 

                                                                                                              

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 В десния край на антрето се завива и се стига до един по-къс коридор, от всички страни на който има врати. В дясно са тези за банята и тоалетната, в ляво за детската, а в дъното за спалнята. В банята има закачени кърпи и халати, а над мивката – огледало с етажерка на която са наредени различни тоалетни принадлежности. Има още душ, кош за дрехи и други пластмасови изделия за баня.
 
 
 
Спалнята е сравнително малка стая и в нея има по-малко вещи – тоалетка с трикрило огледало, върху която стоят предимно гримове, парфюми, сешоар и будилник. В стаята има още табуретка, вграден в стената гардероб, гладачна маса с ютия и разбира се спалня с ракла.
 

                         
 
Детската стая е значително по-просторна. Гледано от вратата, на лявата стена стои голям гардероб, а в ъгъла до него шевна машина. От дясно на вратата е сложено бюро, на което са разположени компютър, монитор, тонколони, клавиатура, мишка и принтер. До бюрото има легло, а до него под ъгъл на другата стена още едно. На последната четвърта стена, която се пада срещу вратата, стоят едни до други първо тоалетно шкафче, върху което е качена етажерка с книги, а до него секция от три части, като първата е витрина с етажерки, в която са наредени сувенири, снимки и други неща за украса. На плота на секцията е сложен касетофон, има и няколко рафта с книги. До секцията стои скрин с шест чекмеджета.
 
                                                            
 

 

 
Преобладаващият материал, от който са направени мебелите в този дом – шкафове, гардероби, секции, маси и други, е дърво и навярно не се различава съществено от много други български домове.
 
Третият дом, за който ще говоря, също се намира в град и в него живеят младо семейство с малко дете. Апартаментът е тристаен с хол, спалня и детска плюс две тераси, едната от които превърната в кухня, и баня.
 
С влизането отново се попада в антре, което този път е надлъжно. В него има портманто с етажерки, шкафове и закрит гардероб с огледални врати. До входната врата стои и шкаф за обувки. В дъното на антрето се намира вратата за хола.
 


                                
 
Холът е обширно и светло помещение, в което влизайки, на отсрещната стена виждаме син диван с други два по-малки сложени под ъгъл от двете му страни. Между тях има поставена ниска продълговата стъклена маса. От другата страна срещу тях е разположена секция с витрини. В едната от тях са разположени предмети със сантиментална стойност – сватбени чаши и бутилка, както и метален комплект от прибори с гравюра. Във втората са наредени различни комплекти стъклени чаши. Върху секцията стоят наредени широкоекранен телевизор, видео, камера и различни дребни предмети за украса. 
                                  
 
           
 

 

 

 

 

 

 

 

 От същата страна, малко преди да се влезе в отделението за кухнята, има шкафове, в които са вградени хладилник, поставка за съдове, фурна и микровълнова печка. На отсрещната страна се намира голяма стъклена маса с дървени крака. Столовете около нея са дървени със синя тапицерия. Отстрани на масата има закачена полица с рафтове, на която обикновено стои лаптоп, а отстрани до нея е климатикът. По стените има наредени картини с графики. В единия ъгъл има лампа на висока стойка с червено стъкло, а самият полилей се състои от няколко червени стъкла с кръгла форма, спускащи се на различни дължини. 

  

Кухнята е отделена от хола с барплот. От вътрешната страна има по-нисък готварски плот, на който се намира и мивката, а също и вграден кош за боклук с капак. Под плота отново има шкаф с вградена миялна машина и други шкафове, в които се държат съдове. Плотът продължава на късата съседна стена, където има керамични котлони с абсорбатор. На отсрещната къса стена има поставени няколко етажерки. Осветлението е с вградени в тавана лампи-лунички.    

 

 

                              
През напречно на дългото коридорче се стига и до останалите стаи. От ляво е банята, в която от едната страна има кош за дрехи, висока етажерка с няколко рафта и перална машина. От другата страна е тоалетната, а до нея мивка, над която има огледало с етажерка. В дъното стои вана.    

 

 

 

 

 

 

     
 
От дясно на коридорчето е спалнята. В нея от двете страни на леглото има нощни шкафчета, като над всяко от тях за стената са закрепени нощни лампи. На дясно от спалнята има гардероб от три части, с една огледална врата, а на ляво са прозорците, които гледат към терасата. В ъгъла срещу леглото има телевизор, закрепен на стойка, а до него тоалетка, на която е поставена музикална уредба. Под него е разположена детска кошара, над която е окачен семеен портрет. На тази стена е облегната и гладачната маса.       

 

 

 

 

 

 

 

 

  
 
 
       

 

 

 

 

 В дъното на коридора се намира детската стая. От дясно на вратата има детска люлка за стая, а срещу нея малко канапе, на пода до което е сложен овлажнител за стая. В дъното на стаята стои сглобка, която се състои от шкаф с рафтове и лавици, над които се намира легло с преграда. Отстрани до тях стои детски гардероб. Полилеят е във формата на цветен самолет. На отсрещната стена има полица с рафтове, до която е вратата за терасата. На ъгъла над вратата има телевизор на стойка, а на срещуположния ъгъл е монтиран климатик. На самата тераса има изкарани един шкаф, маса и няколко стола. 
                 
 
                 
 

 

 

 

 

 

 

 

  От самото описание на тези три дома, при сравнение се забелязва, че различните поколения живеят различно и имат различни потребности. В един обикновен селски дом, като първия, най-луксозният предмет навярно е телевизорът, докато в третия, който е в най-съвременен стил, като цяло преобладава техниката, която спомага за улесняване на живота и създаване на комфорт.