Костов сравни управлението на Живков с това на Борисов

 

10.11.2012

Иван Костов

Аз съм против това да се възкресява миналото, като носталгия по тоталитарен режим, който ни отне човешкото достойнство, съсипа страната, и я вкара във фалит. Това заяви днес, 10 ноември, лидерът на ДСБ Иван Костов в предаването "Карбовски директно" по Нова телевизия.

Коментарът на Костов бе провокиран от песента за Тодор Живков, написана от Хисарския поп Димитър Андонов, в която се пее „Стани, стани, Тато”.

"Хората очевидно са забравили. Но за мен като действащ политик в момента е важен и труден отговорът защо сега, толкова години по-късно, избухва тази вълна от носталгия - то не е Тодор Живков, то не е Людмила Живкова, то не са доносници, служители на Държавна сигурност по екраните, обикалят радия, какво ли не. И много труден е отговорът на този въпрос. Аз мисля, че цялото общество трябва да го даде, моят глас е само един от многото гласове, които са против и едновременно с това трябва да кажат какво се случва в момента", каза още Костов.

Според него отговора на този въпрос се крие във факта, че хората привиждат възстановяване на манталитета на управление, характерен за Тодор Живков.

"Привиждат или така им се внушава. Нека си спомним, че Бойко Борисов казва: „Аз съм прост човек", нали. Прост беше и Тодор Живков, управляваше ни по прост начин с едни жаргонно изречени шаблонни фрази, но разбираеми за обикновените хора; вулгаризираше политиката, практически никога не се е занимавал със сериозна политика, повече се занимаваше и тогава с пиар акции - то не бяха перестройки, то не беше опити за реформи, какво ли нямаше в оня период, само и само да се създава привидност, че нещо се върши. А пък всъщност страната от 1971 година беше спряла да се развива и на практика живееше от подаянията на Русия и накрая натрупа този огромен външен дълг, който я фалира", продължи лидерът на ДСБ Иван Костов.

"Като пряк участник в събитията около 1990-92 година, по време на плана Ран-Ът, мисля, че той даде икономическите идеи на прехода. Тогава бяхме в положението на днешна Гърция, трябваха ни пари от международни финансови институции, срещу това трябваше да направим реформи", посочи Костов.

Тогава разсрочихме дълга си, излязохме от фалита на държавата, започнахме да плащаме до правителството на Беров, когато реформите спряха. Няма нищо вярно в това, което се твърди, че според този план България е трябвало да се сведе до 5 млн.души, каза още той.

През 1990-92 година основният проблем бе кой ще помогне на страната ни с реални пари за стабилизиране на българския лев и икономика. Това бяха Международният валутен фонд и Световната банка. Затова правехме всичко, което искаха те от нас, разказа Костов.

"През 1989 г. бях част от един кръг млади икономисти, ние бяхме убедени, че промяна ще има, че тя ще се случи. Първата програма на СДС за реформи беше изготвена от нас. Аз също бях напълно убеден, може би две-три години преди това, че промяна ще има", каза още той.

Днес се навършват 23 години от събитията на 10 ноември 1989 година, когато на пленум на Централния комитет на БКП бе освободен от поста генерален секретар на партията Тодор Живков, който управлява еднолично в продължение на 33 години. Със свалянето от власт на българския диктатор започват политическите промени в страната и прехода на България към демокрация и пазарна икономика.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1628050