Даниел Вълчев-1

Даниел Вълчев е източил 17 милиона долара от „Инко“

121107073915-460x325

Бившият вицепремиер и настоящ член на ръководството на партията на Меглена Кунева „България на гражданите” Даниел Вълчев вчера избяга от въпроса дали е източил 17 млн. долара от бившото външнотърговско дружество „Инко“, информира в. Монитор.

„Няма да отговарям на въпроси от космоса. Все едно да ви питам дали баба ви е от Марс“, заяви Вълчев, след като репортер на вестник настоя да коментира изявлението на политолога Антон Тодоров. Преди около две седмици Тодоров показа документи, доказващи, че Вълчев е източил въпросната сума чрез фирмата си „А и В консултинг”.

От документите, показани от политолога, стана ясно, че един от договорите, сключени между „А и В консултинг” и „Инко”, е бил за изработка на проектозакон за радиото и телевизията на стойност 50 000 лева. Каква е причината външнотърговско дружество, което се занимава с научно-техническа дейност, да има нужда от такъв закон и за какво е послужил той остава мистерия. Наред с това Вълчев като представляващ „А и В консултинг” е предоставял правноконсултантски услуги на „Инко” в периода 1992-1993 г., когато в дружеството от 17 млн. долара капитал са останали едва 500 бона.

За 7 месеца Вълчев е получил 27 000 лв. хонорари, при положение че във фирмата работи щатен юрист. За благодарност в края на този период Вълчев дори е командирован на рали шампионат в Германия на издръжка на „Инко”. Всички тези договори са посочени като пример по какъв начин е източвано дружеството, като тогавашният министър на търговията Валентин Карабашев ги е описал като „неизгодни” пред парламентарната комисия за борба с корупцията.

Вместо да даде логично обяснение за участието си в аферата, Вълчев се зае да критикува правителството. Компания в това занимание му правеха Бисер Манолов и Тома Биков, които са членове на ръководството на Движение „България на гражданите”. След това пък бившото вице направо предложи услугите на партията си на ГЕРБ. На въпрос дали все пак ще се коалират занапред с ГЕРБ бившият вицепремиер отговори: „Те са член на ЕНП и за това не бих могъл да ги изключа като евентуален партньор.”

Усещайки, че с това изказване може да си навлече негативи, той веднага побърза да се поправи, като уточни, че подобно обединение може да стане факт само ако се направи критична оценка на управлението на ГЕРБ. Даниел Вълчев разкри още, че оттук насетне ще играят съвместно с останалите партии от Реформаторския блок.

bulgarski.pogled.info