Път: : Съдби : Ц

Цвятко Цанков

На тази снимка е дядо ми Цанко, както го наричали всички, заедно с родителите си

още в галерията...

   Аз ще опиша живота на дядо ми Цвятко Цанков. Роден е на 29 декември 1943 година в семейството на Кръстьо и Неда в село Климент, община Карлово. Родителите му са се занимавали със земеделие, като почти всички останали по онова време. Имал е по-малка сестра.

Няколко години след като се уволнява от казармата, се запознава с баба ми Радка в Карлово. Около три месеца са гаджета и на 15 март 1967 година се женят. След сватбата първоначално живеят в Карлово, където дядо ми работи като електротехник.

Малко преди да се роди майка ми Нели, през декември 1967 година се местят да живеят в село Христо Даново. Докато построят своя къща, живеят в дома на родителите на баба ми - Гена и Дочо.  През 1972 година се ражда и втората им дъщеря - Галина. Когато през 1977 година къщата им в село Христо Даново е построена, дядо ми и семейството му се местят в нея, където живеят и до днес. През целия си живот дядо ми е работил като електротехник. След Карлово работи в подстанцията в завода ВМЗ- гр. Сопот. По-късно се мести в подстанцията в село Кърнаре. Работи до 1985 година, когато се разболява и на 12 декември 1985 година умира.

По онова време, когато животът е бил някак по-спокоен и хората са били може би по-дружелюбни, в селото е имало обичай няколко човека да се маскират и да обикалят из селото, за да се прогонят „злите духове”. На третата  снимка, долния ред в галерията  е Цвятко, който всяка година е взимал участие в това. Участвал е  в кукерските събори, които организирали тогава. Аз нямам щастието да го познавам, тъй като е починал преди да се родя, но са ми разказвали, че е бил изключителен човек.

Бил е много честен и справедлив, държал е изключително много на семейството и близките си.