Път: : Кой кой е : М

Максим Минчев

Максим Минчев
Максим Минчев
Снимка: vsekiden.com

Роден на 5 юни 1953 г. в София.

Завършил е журналистика в Лвов, Украйна, педагогика във ВА "Г.С. Раковски" и е бил стипендиант на НАТО в Брюксел.
От 1991 г. е член на Управителния съвет и пресдиректор на Атлантическия клуб /до 2003 г./, член е и на УС на Евроатлантическата асоциация за международна политика и сигурност.

Бил е ръководител на Пресцентъра по посрещането на папа Йоан -Павел Втори в България през май 2002 г.; срещал се е с папа Йоан-Павел Втори 4 пъти и е получил медал от него. Бил е пресаташе на Инициативния комитет за посещението на президента Клинтън в България.

Притежава най-големия архив на атлантическото движение в България.

По пътя на присъединяването ни към НАТО Максим Минчев е общувал със световни личности като : папа Йоан Павел II, Бил Клинтън, Тони Блеър, Михаил Горбачов, Бутрос Гали, Лех Валенса, Романо Проди, Збигнев Бжежински, Шимон Перес, Хосе-Мария Аснар...

Срещал се е и е взимал интервюта от шестима генерални секретари на НАТО: лорд Карингтън, Манфред Вьорнер, Вили Клаас, Хавиер Солана, лорд Робъртсън, Ян де Хоп Схефер и всички главнокомандващи Алианса./diplomatic-bg.com/

Работил е като заместник-главен редактор в програма "Христо Ботев" на БНР, като редактор и водещ в радио "Свободна Европа", както и като редактор в различни вестници и списания - сп. "Български войн", вестниците "Народна младеж", "Диалог", "Темпо".

Членува в Съюза на българските журналисти, в Международната организация на журналистите, в Съюза на българските писатели.член на F I J E T (Международна организация на писателите и журналистите, пишещи за туризма).

От 2003 г. директор на Българската телеграфна агенция, преизбран на поста от Народното събрание за още 5 г. през 2011 г.

Шеф на Асоциацията на балканските новинарски агенции в две поредни години - 2010-2011.

Минчев е пътешественик, писател. Описал пътешествията си в 500 пътеписа и 5 книги.

За работата си по редактирането и популяризирането на книгата „Шимон Перец -биография" на проф. Бар-Зоар  получава награда "Шофар" за 2009 г.