Хитлер създава македонизма

В един новоизлязъл сборник са събрани протоколите от разпитите на високопоставени германски дипломати и шпиони, заловени от Москва в края на Втората световна война. Николай Цеков продължава с фактите, засягащи България.

Шефът на на германското контраразузнаване в София д-р Делиус (който всъщност носи баналната фамилия Вагнер) разказва пред следователите в московския затвор Лубянка как Хитлер е инструментализирал болния за българите „македонски” въпрос, за да държи в подчинение своята „странна” съюзница България. Делиус описва подробно как се развиват българските претенции към онези части от Македония, които са в границите на Сърбия и Гърция. Той внимателно следи и междуособиците между българските македонисти, довели до над 300 поръчкови убийства в София само през 1932 и 1933 година.


Как "независимците" стават част от плановете на Хитлер

Хитлер - кръстникът на македонската независимост?

Бюрото на германското разузнаване в София установява, че „част от македонците са на страната на България, друга част - на страната на Сърбия. Но има и „независимци” - македонци, които не искат и да знаят за тези държави, като единственото им желание е да живеят в независима страна със столица в Скопие или в Солун.” "Независимците" нахлуват в плановете на Хитлер за България непосредствено след разгрома на Вермахта в Румъния и очакваната съветска инвазия на българска територия.

На 24 август 1944 г. със самолет на Луфтвафе от Загреб в София заедно със семейството си пристига прословутият македонист Иван (Ванче) Михайлов, известен терорист, който преди това десетилетия наред се крие извън България. Инструкциите на Хитлер до щаба на Вермахта в Гърция, до германския посланик в София Бекерле и до шпионските централи на т. нар. „Трети Райх” на Балканите, е в Македония да бъде създадена „независима” прогерманска марионетна държава начело с Михайлов, която да обяви отделянето си от България и да осигури коридор за германската армия в Гърция и Албания.

Под контрола на германския дипломат Обермайер вербуваният за целта Михайлов веднага е изпратен в Скопие, за да сформира правителство на „независимците”. По-късно в Белград се създава прогерманско правителство на България начело с професор Александър Цанков, на когото, по думите на Хитлер, Германия все още може да разчита. И двете операции обаче са застигнати от бързото настъпление на руснаците, което помита всички политически планове на Берлин за установяване на „новия ред” на Балканите.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15534945,00.html