Благой Шклифов

Янко Гочевъ 

На 30 януари 2017 г. се навършват 82 години от рождението на видния български езиковед и диалектолог, изследовател на крайните югозападни български говори в Македония и Албания проф. д.ф.н. Благой Шклифов - българин от село Черешница, Костурско, Егейска Македония, убит от гръцки националисти през 2003г. при инсценирана от тях катастрофа. 

Професор Благой Шклифов доказва по най-убедителен и безспорен начин, че в Егейска Македония и до ден днешен живеят стотици хиляди българи, съхранили своето българско самосъзнание въпреки вече повече от век гръцки терор и геноцид от страна на гръцката държавна власт и толерираните от нея ултранационалистически банди.

Като ''дете бежанец'' цели 40 години върху него тегне забрана да се върне в родния си дом. Когато тази позорна на гръцката държава забрана е отменена, проф. Благой Шклифов се завръща, за да намери на родна земя своя трагичен край.

Проф. Благой Шклифов е една от хилядите българските жертви на многовековния гръцки геноцид над българския народ. Убийството му слага преждевременен край на дългогодишните му проучвания върху българските диалекти в района и неговия проект за разширяване на българския книжовен език.

Събраните от проф. Благой Шклифов автентични спомени на жители на Егейска Македония са издадени в книгата ''На кол вода пиехме''. Те свидетелстват за нечовешките мъки, през които са преминали дедите ни в Егейска Македония при борбата си да съхранят българщината, за жестокия геноцид върху тях, премълчаван и до днес от официалната история и държавна политика.