Път: : Кой кой е : Ц

Цвятко Цветков

О.з. полк. Цвятко Цветков е роден на 19 ноември 1943 г. в Луковит, Ловешка област. Родителите му са учители по история. Завършва 18 гимназия в София и математика в СУ "Климент Охридски" (1966 г.).

Работи като проектант-програмист в Института по строителна кибернетика и в Министерство на вътрешните работи

Заемал е редица ръководни длъжности в системата на МВР. - анализатор в бившето Шесто управление на Държавна сигурност. заместник-началник на Шесто управление.

Главен секретар на МВР в правителството на Жан Виденов от януари 1995 г. до февруари 1997 г., като отговаря за информационно-аналитичната дейност.

Автор на няколко книги.

Член на Висшия съвет на БСП от май 1998 г. Член на Комисията по информационната политика на БСП и председател на Комисията по политиката на БСП по националната сигурност към Висшия съвет на БСП.

Женен, с две деца.

Починал през септември 2011 г.

"Ръководството на БСП изразява съболезнования на близките на Цвятко Цветков и скърби за загубата му. Цвятко Цветков беше ярка фигура на левицата, отстояваше смело и енергично тезите си и идеите си. БСП изгуби в негово лице експерт и деятел", заявяват по повод неговата кончина колегите му.

 ----------------------------

Някои интервюта:
 

В предаването “Нещо повече” на БНР, 31.10.2005: Красимир Маринов – Маргина е познат с някои интересни фигури в политическия, обществен и държавен живот