Път: : Кой кой е : У

Валтер Улбрихт

Деец на германското и международното комунистическо движение. Роден на 30 юни 1893 г. в Лайпциг и починал на 1 август  1973 в Берлин.  Един от основателите на Германската единна социалистическа партия и неин лидер от 1950 до 1971. Председател на Държавния съвет на ГДР от 1960. В комунистическото движение от младежките си години. Участник в Ноемврийската революция в Германия 1918. През 1928-1933 депутат в Райхстага. В годините на хитлеризма в емиграция. Антифашист.

От 1928 до 1943 кандидат-член на Изпълнителния комитет на Коминтерна. По време на II световна война живее в СССР, участва в създаването на национален комитет “Свободна Германия”. Обикаля фронтовата линия, където има окопи и по мегафон обяснява на немските войници от другата страна каква е истината за войната.

Като източногермански вожд следва указанията на Москва, но това все пак е немец. Водеща фигура в сталинизацията на ГДР. По негово време, по инициатива на Хрушчов, на която Улбрихт не вързазява, е построена Берлинската стена. Имал е амбицията до 1962 год. ГДР да надмине  ФРГ по икономически показатели на глава от населението. Обяснил неуспеха с неспазването на договореностите от Полша и България, които не доставяли навреме въглища и стомана...

Строителството на стената

 

--------------------------------------------------------------------
Библ. Das farbige Duden-Lexicon,Mannheim-Wien-Zurich 1976. Большой энциклопедический словарь, Москва 1993.