Път: : Кой кой е : Р

Пламен Радонов

Роден е на 24 октомври 1963 г. в село Поликраище. 
Има висше икономическо образование. 

Депутат в 38-ото Народно събрание с листата на СДС до ноември 1998 г. 

През ноември 1998 г. е назначен от военния министър Георги Ананиев за зам.-министър, отговарящ за армейските търговски дружества и централните доставки в министерството и армията. При встъпването си в длъжност Радонов заявява, че основната му задача ще бъде да създаде гъвкава, мобилна и прозрачна система на управление на търговските дружества, които ще работят на пазарни принципи.

На 19 септември 2000 г. военният министър Бойко Ноев предложи Радонов за уволнение. Причината министърът да поиска оставката му е постановлението на прокуратурата за следствие заради злоупотреби. Проверката бе по сигнал за рушвет от 30 000 германски марки за обзавеждането на щаба на сините каски в Пловдив.

Радонов отказа да подаде оставка, защото се счита за невинен.

На 20 септември с. г. премиерът Иван Костов уволнява Радонов.
Разследването срещу него се води от Софийската следствена служба по чл. 282, който визира престъпления по служба. Впоследствие срещу Радонов е повдигнато обвинение. 

През юли 2007 е избран от Националния съвет на Съюза на демократичните сили за Главен секретар на СДС. След избора той заявява: „СДС ми е дало много и е време и аз да му дам". Той обявява също така, че ще работи по нов проект в СДС, свързан с информирането на самите членове за демокрацията вътре в партията. „Време е СДС да престане да бъде функционалистка партия, в която няколко човека да овладеят цялата власт", категоричен е Радонов.