Път: : Кой кой е : Н

Никола Николов

Роден през 1960 г. в гр. Левски. 
Завършва Математическа гимназия в Разград и микроелектроника във Висшия машинно-електротехнически институт в София. 

Бил е научен сътрудник в Института по приложна минералогия в Разград и директор на местния завод "Диамант".  Собственик на "Дунав Консулт".

1997 г. - депутат в 38-ото народно събрание, избран от квотата на СДС.  Шеф на Икономическата комисия в парламента и член на постоянната парламентарна комисия "Антимафия". Член на НИС на СДС.

През 2000 пред в. "Сега" Николов заявява, че СДС би се радвало, ако свои кандидат-депутати предложат регионални бизнесклубове като този в Добрич, както и национални структури - Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Съюзът на работодателите, БИБА и др. Тази позиция може да се разглежда като предвестник на масовото навлизане на бизнеспартии на политическата сцена през следващите години.)

Според него след изборната си победа през 1997 г. СДС не били успели да създадат положителен образ на българския предприемач, но вече активно работели по въпроса: "Трябва да изчистим онзи образ на предприемачите ни от Лукановата епоха, когато "частен бизнес" се възприемаше като нещо нечисто и нечестно."

 

През 2001 година сайтът segabg.com  публикува следният материал за него:


"Наследник на богата фамилия, шеф на парламентарната икономическа комисия, лидер на приятелския кръг "Агнешки главички". Името му редовно изплува при задкулисни договорки за приватизационни сделки.

Никола Николов е роден на 19 юли 1959 г. в гр. Левски. Съпругата му Илияна Николова завеждаше клиничната лаборатория в Окръжна болница-Разград. Имат две непълнолетни деца - Райна и Джипо.

Николов е завършил математическата гимназия в Разград и ВМЕИ в София. Бил е научен сътрудник в Института по приложна минералогия в Разград, а през 1992-1995 г. е директор на стъкларския завод "Диамант".

Николов влезе в парламента заради добрите си бизнесконтакти, сантименталните си връзки с Иван Костов (премиерът е преподавал на Николов по политикономия във ВМЕИ-София) и партийното си познанство с Йордан Соколов (водач на синята листа в Разград). Според други публикации парламентарният шеф е кръстник на жена му Илиана.

По едно време Николов беше известен като "един от най-богатите българи".

Сам казваше, че би благодарил на Бил Клинтън за това, че зад океана е измислена "американската мечта". В това има логика, защото той е наследник на един от най-богатите хора в Разград - дядо му е един от собствениците на фабрика "Каолин". Той твърди, че дядо му е лежал по лагери и заради това баща му е успял да стане само главен счетоводител. На 27 години Николов е ръководител на изследване по линия на СИВ, но се отказва от перспективната научна кариера и става директор на разградския завод "Диамант". Веднага след 1989 г. го изкушила политиката и през 1990 г. оглавил разградското СДС.

Според данните в публичния регистър Николов притежава: земя в Разград 218 кв. м и сграда 145,75 кв. м, които са наследство от 1980 г. Съпругата му има 1/2 идеална част земя от 5530 кв. м и сграда 138 кв. м от 1995 г. в с. Благоево. От делба през 1997 г. Илияна Николова е получила половината от парцел от 1715 кв. м и сграда 2275 кв. м в с. Липник. Пак по договор за делба Илияна Николова е получила през 1998 г. 179 кв. м земя и 139 кв. м застроена площ в Лом. Никола Николов има ВАЗ, жена му притежава половината от автомобил "Фолксваген Голф". През 1999 г. Николов е получил 18 000 лв. за услуга, извършена с личен труд. Съпругата му е получила 3881,79 лв. Двамата не дължат пари, не са давали заем, нямат дялове и акции. Не са пътували в чужбина и не плащат такси за частни училища.

Звездата на Никола Николов изгря през 1997 г., когато влезе в парламента и оглави икономическата комисия. На последната национална конференция на СДС бе избран за член на НИС с 1754 гласа. През февруари 2000 г. Николов подава оставка като шеф на Разградската областната организация на СДС след препоръката на конференцията да не се концентрира партийна власт чрез съвместяване на ръководни длъжности от едни и същи лица.

Николов е член и на парламентарната комисия "Антимафия".

Той беше натоварен да пише два доклада: единия за митниците, другия за "Балканфарма". В първия той даде препоръки как митниците да се справят в корупцията, а във втория написа, че няма нарушение на процедурата по приватизация на трите фармацевтични завода - в Дупница, Троян и Разград, купени от "Балканфарма".

Никола Николов внесе закон за борба с финансовите престъпления, в който се предлагаше да се създаде държавна агенция срещу корупцията. Проектът бе обаче бламиран от самото СДС и изобщо не влезе в пленарна зала.

В началото на миналата година Никола Николов бе избран за председател на Лозаро-винарската камара. Той е председател и на Сдружението на производителите и търговците на вина и спиртни напитки.

Името на Никола Николов два пъти бе спрягано в публични скандали. През февруари 1999 г. депутатът от БСП Румен Овчаров обяви, че политици са свързани със спекули около продажбите на цигари. Той обвини няколко сини политици, че са участвали в акция по изкупуване на цигари точно преди увеличението на цените им, които след това са пласирали на пазара. Ставаше дума за 14 тона цигари, печалбата от които е над 10 млн. лв.

Николов нарече обвиненията абсурдни и припомни, че именно той е предложил цените на българските цигари да не се увеличават изобщо, но това е било отхвърлено.

През март 1999 г. пред парламента протестираха търговци от Разград, ползващи складовите помещения на фирма "Търговия на едро"-Разград. Те обвиниха Йордан Соколов и Никола Николов, че подкрепят шефа на разградската фирма "Лудогорие 3" Юлиан Неделчев, който се опитвал да ги изгони и да изкупи базата. Соколов отрече каквато и да е връзка със случая. Николов призна, че познава Неделчев, и обяви, че продажбата на базата на "Лудогорие 3" ще е за добро.

Николов е бил председател на управителния съвет на новопазарската "Китка" - производител на домакински порцелан, амбалажно стъкло и кристал.

Николов обявява, че има да плаща 4442 лв. данъци за 1999 г.

Той признава, че е консултант на разградската фирма ЕТ "Ювета", която се занимава с продажба на стъкло.

През 1997 г. Никола Николов бе кандидат за промишлен министър. По-късно той дори бе спряган от сини депутати дори за министър-председател. По този повод той заяви: "Публикациите в няколко столични вестника, които ме визират като приемник на министър-председателя Иван Костов, преследват една цел - да се прокара разделителна линия между мен и председателя на СДС. Няма да коментирам инсинуациите, че съм обикалял Разградския регион и съм търсел подкрепа и от турското население, което в момента е неориентирано."

Николов е един от малкото лидери на СДС, които имат собствено влияние в структурите по места. Според пресата в неговия приятелски кръг, наречен "Агнешките главички", влизат депутатите Красимир Каменов и Илиян Попов и областният управител на Кърджали Пламен Иванов.

Николов е отколешен враг на Христо Бисеров и Йордан Цонев. След Националния съвет на сините, който изключи двамата му опоненти, той заяви: "Основният проблем, който бе лансиран от нашите колеги, бе опит да се направи платформа "анти-Костов", да може да се организира доброто СДС, а това тук да се изкара лошото. Този театър сме го гледали, затова личното поведение на Бисеров и Цонев не бе подкрепено от Националния съвет."