Път: : Кой кой е : Л

Георги Лозанов

Георги Лозанов
Георги Лозанов
Снимка: ploshtadslaveikov.com

Георги Георгиев Лозанов е роден на 26 април 1958 г. в София.

Завършил е специалност "Философия" в СУ "Св. Климент Охридски" през 1982 г.

Завеждащ-отдел "Теория и критика на фотографията" в списание "Българско фото" - 1983-89 г.

Редактор и заместник-главен редактор на вестник "Култура" от 1989 г.

Доцент и професор във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ "Св. Климент Охридски" (от 1994 г.), преподава и в Нов български университет и НАТФИЗ "Кр. Сарафов".

Член на Съюза на българските журналисти.

Единственият член на медийния регулаторен орган в България от самото му учредяване: член от президентската квота на Националния съвет за радио и телевизия, НСРТ, от декември 1997 до 2001 (юли-ноември 2001 е председател на съвета) и член на Съвета за електронни медии,  СЕМ, от ноември 2001 г.  до началото на 2004 г. и  от 2010 г. отново е член и председател на СЕМ.

Носител на първата Годишна награда на Българската медийна коалиция за 2002 г., която се присъжда за цялостен принос към независимите медии и утвърждаване ценностите на гражданското общество.

На 9 март 2004 е номиниран от Българския хелзинкски комитет и избран за председател на Управителния съвет на Българската медийна коалиция.

Други заемани длъжности: ръководител на Катедра „Печат и книгоиздаване” във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”, председател на Фондация „Медийна демокрация”, председател на Център за изкуства „Сорос”, главен редактор на сп. „Егоист”.

Написал е над 100 научни студии и статии по проблемите на електронните и печатните медии, културологията, философията и естетиката и на повече от 200 статии в областта на критиката на медиите, литературната критика и изкуствознанието. Автор на осем телевизионни филма. Има над 100 участия в български и международни конференции, посветени на медиите и философията; участва в над 30 проекта в областта на медиите.