Път: : Кой кой е : Д

Татяна Дончева

Татяна Дончева Тотева  е родена на  28 януари 1960 в Трявна, България.

Професия: юрист

Специалност: право

Езици: английски и руски.

Семейно положение: неомъжена

Завършила средно образование в Националната математическа гимназия, а висше в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От 1985 до 1992 е прокурор в Габрово и София.

Избирана за народен представител от левицата в 38, 39, 40 народни събрания. В 40-ото народно събрание е член  на Временната комисия по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, Парламентарната група на Коалиция за България, Временната комисия по правни въпроси, Парламентарната група на Коалиция за България - зам.-председател на ПГ, Комисията по правни въпроси, Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Делегацията в Парламентарната асамблея на НАТО, Временната комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията на Република България, Временната комисия за обсъждане на проекта и предложения за промени в Конституцията на Република България.

Кандидат за кмет на София на изборите през 2005 г.

Поради разногласия с ръководството, Дончева не е включена в кандидатдепутатските листи на БСП за изборите за Народно събрание през 2009 г.  и остава извън парламента.

След редица критични изказвания на партийни форуми и в медиите, както и обявеното й намерение да участва в създаването на нова обществена формация, в средата на април 2010 г. тя оповестява, че предстои учредяването на гражданско "Движение 21", чиято най-обща цел е приобщаване на гражданите към механизма за вземане на решения в държавата. През януари 2014 формацията се превръща в партия.

На парламентарните избори през октомври 2014 Движение 21 не успява да изпрати в парламента свои депутати, но прескача прага от 1% и добива право на държавна субсидия.

На Втория конгрес на Движение 21, проведен на 2 април 2016 г., Татяна Дончева е преизбрана за председател на партията.

В президентските избори през 2016 г. Дончева се кандидатира за президент от Движение 21 в двойка с Минчо Спасов от НДСВ.

Говори английски и руски. Неомъжена.