Път: : Кой кой е : В

Цветан Василев

Цветан Василев е роден през 1959 г. в гр. Габрово.
Започва висшето си образование по специалност „Външна търговия” в социално-икономическия факултет на университета в гр. Лодз, Полша. През 1985 г. завършва Международни икономически отношения във ВИИ „Карл Маркс” (сега УНСС).

През 1992 г. основава финансово-брокерските компании „Бромак” и „Фина С”. От 1995 г. до 1999 г. е началник на управление „Валутни операции и ликвидност” на ЦКБ, като от 1997 г. е и член на съвета на директорите на банката. За кратко е началник управление „Пазари и ликвидност” в ТБ България инвест (сега Банка „Алианц България”).

От средата на 2000 г. Василев е Председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка АД, а от 2003 г. е мажоритарен собственик на банката и Председател на нейния Надзорен съвет.

Цветан Василев има редица специализации в областта на финансовия и банковия мениджмънт. Владее английски, френски, руски и полски език.

Участия във фирми

Бромак ЕООД, Технологичен център - Институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ) ЕАД, ИПК "Родина", вестници и други.

Участия в публични компании

Корпоративна Търговска Банка АД - около 51 % на стойност около 196 000 000 лв.

Към 2010 г.  чрез фирмата "Бромак" Василев държи 57.29% от капитала на КТБ. Други 30% от акциите са в ръцете на фонд "Генерален държавен резерв" на Султаната на Оман, който ги притежава непряко чрез "Бългериън Акуизишън Къмпани".

Освен в банкирането Василев е активен и в застрахователния бизнес.

Той е председател на Надзорния съвет на дружество "Виктория".


С кредити от КТБ са финансирани повечето от сделките на "Нова българска медийна група" – фирмата, която държи вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан Мач", "Засада" и "Борба", както и телевизия ВВТ. Василев няма акционерно участие в медиите и казва, че само за известно време е бил съсобственик.

През май 2009 г. "България медия холдингс" – инвестиционен фонд, базиран в Австрия, стана собственик на TV7. В официалното съобщение за сделката Василев беше посочен като финансов консултант, който представлява интересите на собствениците.

Банкерът е активен и в процеса на дигитализацията на българския ефир. Той е представител за България на кипърската компания Mancelord Limited. Тя от своя страна държи половината от "НУРТС България", която има два от шестте лиценза за мултиплекси – компаниите, които технически ще осъществяват разпространението на сигнала на цифровизираните телевизии.

Василев е известен и като спонсор на различни спортове и меценат.

Той е в управата на федерациите по бридж и самбо, а чрез КТБ награждава българи, станали световни или европейски шампиони. Банката има и проекти в Софийската национална опера, както и в много университети. /сп. Forbes  - 11.11.2010 - prnew.info/

През 2011 г. Цветан Василев - председател на НС на Корпоративна търговска банка получи титлата "Мистър Икономика" за цялостен принос в развитието на икономиката в България. Призът бе връчен на топ-банкера от вътрешният министър Цветан Цветанов, който заяви: "От името на правителството искам да пожелая много успехи, реализация на сериозни бизнес намерения през 2012 г., много по-бързо излизане от тежката икономическа криза. Желаем успех на всички представители на бизнеса".

През
март 2012 г. в списъка  на българското издание на Форбс „Топ 30 на най-влиятелните българи 2012 г.“  Цветан Василев е класиран на второ място след Бойко Борисов.

 

* * *

Някои от дейностите на банкера от последните две години

Булгартабак

2011 г.  - Мажоритарният пакет от "Булгартабак холдинг" беше продаден за рекордно кратък срок, два дни след като кандидат инвеститорът внесе офертата си. Купувач е "БТ Инвест" (собственост на регистрираната в Кипър офшорка "ВТБ Капитал", дружество на държавната руска банка Внешторгбанк), която ще плати за 79.83% от цигарения холдинг 100.1 млн.

"Не знам кой стои зад купувачите на "Булгартабак", съобщи министърът на икономиката Тр. Трайков. Той  не коментира твърденията, че зад купувачите стоят инвеститори, свързани с изпълнителния директор на Корпоративна банка Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски. "Корпоративна търговска банка" е вторият по брой притежавани акции в цигарения холдинг акционер след държавата. КТБ  придоби 8.21% от капитала през декември 2011 г., отново на две борсови сесии. На 14 декември 2011 г. КТБ придоби 308 030 акции, като плати за тях 10 млн. лв. Два дни по-рано на извън регулиран пазар на БФБ бяха изтъгувани други 300 хил. акции за общо 8.9 млн. лв.

През май 2012 г. /21-23 май / "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ), собственост на Цветан Василев, е продала целия си дял от 8.21% в цигарената фабрика "Булгартабак - Холдинг" АД. Така за всички свои 605 177 броя безналични акции Цветан Василев е получил общо 29.83 млн. лв или  печалбата на банката от сделката  с покупко-продажбата на акциите от цигарения холдинг е  11.1 млн. лв /Георги Желязков, livebiz.bg/

 

ИПК "Родина"

На 25  юни 2012 г. медийната групировка "Обединени български вестници" с  мажоритарен собственик  "Си ди дивелопмънтс" на Ирена Кръстева и банкера Цветан Василев  придобиха  недостроената сграда на Издателско-полиграфическия комплекс "Родина". Това стана на публичен търг като медийната групировка на Василев и Кръстева бяха единствен кандидат с оферта от 20 млн. лв.

 * * *

За интересите на Цветан Василев в политиката и медиите :