Път: : Кой кой е : К

Калоян Махлянов - Котоошу

Калоян Махлянов - Котоошу
Калоян Махлянов - Котоошу
Снимка: sever.bg
Котоошу с японската си съпруга
Котоошу с японската си съпруга
Снимка: frognews.bg

 

Калоян Стефанов Махлянов - Котоошу (на японски: 琴欧洲 勝紀 Котоошу Кацунори) е български сумист, 16-ият чужденец и първият представител на България, който се състезава в най-силната категория в сумото.

Роден е на 19 февруари 1983 г. в село Джулюница, Великотърновско.

Висок е 203 см и тежи 155 кг.

Още на 9 години започва да се занимава с борба, а през 2000-ата ликува с европейската титла при юношите в категория до 100 кг. Заради великанския си ръст и натрупването на килограми, които стават несъвместими с категориите в борбата, се преориентирал към сумото През май 2002 г. като студент се състезава в открития шампионат по сумо в Германия и е представен пред йокозуна Котодзакура - по онова време ръководител на школата Садогатаке.

През 2002 г. под псевдонима Котоошу българинът дебютира на професионалното дохио, макар че месеци преди това е бил на път да се откаже от спорта, след като не виждал перспективи за себе си в борбата поради високия си ръст.

През март 2003 г. Котоошу получава травма на коляното и му е препоръчано да не участва в състезанията, но въпреки това участва на собствен риск,  като завършва с резултат 6 победи и само 1 загуба.

До септември 2003 г. минава 5-а и 4-а дивизия — джонидан и санданме. Така получава правото да се състезава в категория макуучи.

През 2004 година става джурио и получава званието секитори. За няколко турнира прeминава от джонокучи до джурио. В края на 2004 г. той е сред 42-мата най-добри сумисти. През 2005-а вече има ранг комусуби и скоро след това става секиваке, а през декември същата година получава ранг озеки.

Така Калоян Махлянов става първия европеец и едва 5-ия чужденец в историята на професионалното сумо, достигнал престижния ранг озеки. Общо 6 сумисти, родени извън Япония са достигали този ранг. Другите са Конишики и Акебоно от Хаваи, Мусашимару от Самоа, Асашорю и Хакухо от Монголия.

„Котоошу“ се превежда от японски като „Европейското кото“. „Кото“ е традиционен китайски музикален инструмент (цин) с 13 струни, популярен и в Япония, често превеждан като "арфа". Имената на всички борци от школата ("бея") Садогатаке, където тренира Котоошу, започват с „Кото-“.


Обявен за спортист номер едно за 2005 г. на област Велико Търново. Заради добрия му външен вид японската публика го нарича Дейвид Бекъм на сумото - прякор, който самият той не харесва.


През май 2008 г. Калоян Махлянов печели Нацу Башо и влиза в историята на японското сумо като първия европеец, спечелил Купата на Императора.

Жени се за японка и се преселва да живее в Япония. Приема фамилното име на съпругата си Андо.

Според съобщение на в. „Труд“ от 19.11.2013 г. той е подал молба за освобождаване от българско гражданство, тъй като е поканен да стане национален треньор и преподавател по сумо, за което се изисква японско поданство.

През март 2014 г. се оттегля от активната си спортна кариера на 31-годишна възраст след 537 победи и 337 загуби заради физически травми. "Достигнах физическия и психическия си предел. Напоследък имах толкова много контузии, но няма за какво да съжалявам, защото дадох всичко от себе си в последните 12 години", казва Котоошу, цитиран от CTVnews.

Получил е японски паспорт.