Новите областни управители

 

Публикация на dnevnik.bg от 8 февруари 2017:

 

Правителството замени половината областни управители


Правителството уволни 14 (от 28) областни управители и ги замени. Петима от новите областни са с минало в армията и полицията, почти всички останали са кадри на БСП и НДСВ.

В Благоевград постът ще заеме Валери Сарандев, който е завършил школата на МВР в Симеоново и право в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград. Последно е бил заместник-кмет на община Гоце Делчев. Сарандев е лидер на БСП Гоце Делчев и се смята за приближен до Корнелия Нинова.

Бившият директор на ОДМВР – Шумен, Валентин Александров става областен управител на Шумен. Той е магистър по педагогика от Шуменския университет, специализирал е публична администрация в УНСС. Беше на 13-о място в листата на БСП за общински съветник на миналите избори.

Момчил Младенов поема област Враца. Завършил е Техническия университет в София. Заместник-кмет на Враца в периода 2003-2007 г., в момента е управител на БКС в града. Кандидат за кмет на Враца от НДСВ през 2011 г.

Областната управа в Кюстендил поема Йордан Татарски, той е магистър от Стопанската академия "Д. А. Ценов". Според правителствената пресслужба има дългогодишен управленски опит в частния сектор, работил е и в МРРБ. Татарски беше независим кандидат за кмет на Кочериново на последните избори.

Бивши военни застават начело на областите Варна, Велико Търново и Кърджали.

Областен на Варна става Тодор Йотов, който е завършил ВВМУ "Никола Вапцаров", а 2008-2012 г. е бил военен аташе на България в Полша, Литва, Латвия и Естония.

Областен управител на Велико Търново става Николай Йоцов, който е завършил военния университет в Шумен, военна академия в Киев, има и магистърска степен по стопанско управление от НВУ "В. Левски", където е бил и преподавател. Последно е работил като експерт в агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" в Министерството на отбраната.

Постът в област Кърджали е за Начо Ковачев. Той е бил заместник областен управител на Кърджали от 2001 г. до 2009 г.. Завършил е ВВАУ в Шумен, както и военната академия "Г. С. Раковски" в София.

Новият областен управител на Ловеч е Пенка Николова, която е магистър по регионално развитие и управление от СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в община Ловеч, където през 2015 г. е била заместник-кмет по строителството.

Областната управа в Силистра оглавява Петко Добрев, който е бил на същия пост в периода 2001-2005 г. Бивш областен лидер на НДСВ. Магистър по история и география от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Бил е заместник-кмет на Алфатар и Дулово.

София Торолова става областен управител на Софийска област. Тя е била заместник областен управител от юли 2013 г. до декември 2014 г. Била е кандидат-кмет от БСП в Челопеч. В момента е административен директор в частно дружество.

Областен управител на област София става Диана Тонова, която е била заместник-областен от юли 2013 до декември 2014 г. От декември 2015 г. е началник на отдел в столичния район "Витоша". Магистър по право от ЮЗУ "Неофит Рилски". Беше кандидат на БСП за кмет на община "Триадица" на последните избори.

Областната управа в Търговище оглавява Валери Симеонов, който имал дългогодишен стаж на различни позиции в администрацията на община Търговище. Той е икономист по промишлеността от ВИНС – Варна.

Минко Ангелов става областен управител на Хасково. От януари 2012 г. до 2014 г. е заместник-кмет на община Хасково, преди това е бил и общински съветник (АБВ). Завършил е ВИХВП в Пловдив.

Георги Чалъков е назначен за областен управител на Ямбол. Завършил е УНСС, от 2015 г. е заместник-кмет на община "Тунджа". Два мандата е бил общински съветник от групата на БСП.

Като причина за смяната от служебното правителство припомниха думите на служебния премиер Огнян Герджиков. След първото заседание на кабинета той каза, че областни управители, за които има съмнения, че участват в манипулиране на вота и търговия с гласове, ще бъдат освободени.

 

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/08/2914374_pravitelstvoto_zameni_polovinata_oblastni_upraviteli/