Път: : Кой кой е : З

Захари Захариев

проф. Захари Захариев
проф. Захари Захариев
Снимка: в-к "168 часа"

Захари Михайлов Захариев е роден на 17 август 1949 г.

Завършил е висше образование, специалност Международни икономически отношения. Доктор, професор.

Член на ВС на БСП, (Комисия по външната политика и международните връзки - предишни години); Комисия за разработване на нова програма на БСП; Комисия по организационните въпроси и връзките с местните структури.

През 1990 г. - член на Съвета по възраженията към Парламентарно-обществена комисия за телевизия и радио.

Депутат в 36 НС от ПС на БСП, БЛП, ОПТ, ПХЖД, ХРП, СМС, ФБСМ, НЛП "Стефан Стамболов" и СДПД "Ера-3" (ноември 1991 - октомври 1994).

През 2004 г. избухна скандал, защото иракският вестник "Ал Мада" публикува списъка на лица, фирми и партии, получавали петрол от Ирак в замяна на подкрепа за Саддам Хюсеин. В този списък фигурираше и БСП. Мнозина високопоставени социалисти тогава поискаха изключване на Захариев от паритята.

Той е бил агент на Държавна сигурност от 1969 до 1984 г. и се е борил срещу идеологическата диверсия сред интелигенцията.

Според разследване на журналиста Георги Тамбуев, Захариев през 1990 г. създава Фондация за социално-политически приложни изследвания, която всъщност трябвало да върне обратно част от парите на БСП и да ги предпази от конфискация.

Председател на Федерацията за приятелство с Руската федерация и страните от ОНД  - 2001 г. Трайно свързан със всякакви българо-руски инциативи.

Владее руски, немски, английски.