Път: : Кой кой е : Г

Стефан Гайтанджиев

Роден е на 9 януари 1947 г. в Плевен.

Завършил философия в СУ "Климент Охридски". Доктор на философските науки, научен сътрудник I-ва степен в Института за държавата и правото, БАН.  Работил е в Лабораторията за правно-социологически изследвания.

Член на Русенския комитет 1988 г. Автор на неговия Устав.

Член на Екогласност от 1989 г. Постоянен участник в инициативните комитети на събрания, шествия, митинги от 1989-1990 година. Участник в улични противопоставяния преди 10 ноември.

Един от създателите на администрацията на СДС. Пише първите устройствени документи и ръководи административните служби. Умен, волеви и напорист. Демократично устроен човек. Винаги упорито е отстоявал левичарските си убеждения. Критикува БКП (сетне БСП) от "ляво". Член на Националния координационен съвет на СДС, 1990-91 г. (представител на Екогласност). Ако Тренчев се самоопределя като крайна десница в СДС, Гайтанджиев е на другия полюс. Съосновател и секретар на ПК "Екогласност". Участник в Кръглата маса. Отговаря за Секретариата на КМ (организационно-техническа служба).

Депутат в 7 велико народно събрание от СДС.

Политически секретар на коалиция Български демократичен център.

 Председател на ПК "Екогласност" от 1995 г.

Депутат в 37 народно събрание (Парламентарна група на демократичната левица). Заместник-председател на ПГДЛ в 37-ото НС.

Заместник-председател на Комитета за правата на човека от 1995 г.

Работи в Института по философия към Българската академия на науките.

През 1996 г. като депутат от Левицата в едно интервю пред "Капитал" (25 ноември) на въпроса: "Не допусна ли все пак правителството на левицата някакви грешки?" Той отговаря:

"За мен основната грешка беше сляпото следване на либерални схеми. Тези либерални схеми са възможни, понякога даже необходими, но при българските условия те трябва да се използват много дозирано само за определен период от време. Благодарение на този прекалено либерален дух, който го владее, правителството се отказа от реалното управление, остави нещата на мениджъри. Една система на управление, която за мен вече е компрометирана, защото е проядена от корупция. И на входа, и на изхода на държавната собственост стоят различни частни интереси. Не може да се дезертира от управлението на държавната собственост.

За повечето членове на правителството, включително и за министър-председателя, думата планиране звучи като севернокорейски комунизъм. А това не е така, трябва да се планира, трябва да се обмисля и непрекъснато да се контролира изпълнението на определени разпоредби."

Стефан Гайтанджиев, след продължително боледуване, почина на 28 април 2015 година.

 

 снимка: Капитал