"Защита", Съюз на патриотичните сили и воините от запаса

Съюз на патриотичните сили и воините от запаса "Защита"

11 декември 2005 - провежда се Втория конгрес на формацията, на който е решено името й да бъде променено.

За председател е преизбран Йордан Величков, а главен секретар става Стефан Стефанов. Избрани са също така 66 членове на Националния съвет и 14 членове на Контролно-ревизионната комисия. На първото си заседание Националният съвет избира за заместник-председатели Петър Берон и Димитър Йотински.

След конгреса на БСП през декември 2005 и завоя й към социалдемокрацията, започва битка за овакантеното от нея ляво пространство.

Заявки за мястото правят две националистически формации от коалиция "Атака" - кръгът "Нова Зора" и Съюзът на патриотичните сили и офицерите от запаса "Защита". "Трябва да се съюзим с низините на всички партии, тъй като разминаването не е между леви и десни, а между партийните ръководства и техните избиратели", заявява зам.-председателят на партията и депутат от "Атака" Петър Берон. За да подчертаят левия си характер, и двете партии се разграничават от "Атака" и Волен Сидеров и неговите изяви на ксенофобия и расизъм.

Депутатът от "Защита" Станчо Тодоров не изключва вероятността "здравите и умните" хора в парламентарната група на "Атака" да я напуснат и да си направят своя, но според Петър Берон засега такива намерения не съществуват, а и аритметиката не е в тяхна полза.