Път: : Съдби : А

Аспарух Спасов

Илия Спасов

 

Биографичен портрет

 

Моят дядо Аспарух Георгиев Спасов е роден на 27 юли 1931 година в село Мосомище. Роден и живял в бедно семейство, което се е заселило в село Мосомище през 1913 година като бежанци от село Бутим (Егейска Македония). След като са се заселили там, им е била дадена държавна къща и са оземлени с 21 декара ниви. Село Мосомище е разположено непосредствено до северните склонове на Южен Пирин и на юг до централната част на Неврокопската (Гоцеделчевската) котловина. Цялото землище е 25 хиляди декара, а надморската му височина е около 510-540 метра.

Неговите родители са били болни хора и затова се е налагало още от много малък да работи и да изхранва семейството.

Основно образование завършва в село Мосомище, като се е явявал само на изпити, тъй като е нямал време да ходи на училище. По-късно отива да учи занаят в град Гоце Делчев при негов близък роднина като чирак – тенекеджия. Това са много тежки години за неговото семейство и той с големи усилия прехранвал семейството си. Семейството претърпява много сериозни катаклизми, тъй като той е имал много братя и сестри, които са починали много млади. Той е бил тринадесетото дете в семейството.

През 1948 година се жени за Мария Младенова и създава семейство. По време на отбиване на военната служба е изпратен в село Бухово (Софийско). Там той работил като миньор в уранова мина.

След 1956 година започва създаване на ТКЗС-та. През това време започват да взимат нивите и животните на населението. Това се преживява много трудно от всички хора, които са били свикнали сами да обработват земята и да отглеждат животните си. През този труден период за населението по селата, той отива да работи в град Мадан като миньор. По-късно се завръща в село Мосомище и започва работа като тенекеджия в промишлен комбинат в град Гоце Делчев. След това изкарва курс за електроженист и продължава да работи в комбината като електроженист. По-късно успява да се издигне до бригадир и работи там до своето пенсиониране.

Освен че е бил много работлив, също така е бил много будна и начетена личност. Той е един от създателите на държавния ансамбъл “Пирин”, град Благоевград. Участвал е дейно и в самодейния театрален състав в село Мосомище. Въпреки че по-голямата част от живота му преминава в годините на комунизма, той е гледал оптимистично на промените, настъпили след 1989 година.

Като цяло неговият живот преминава в много работа и любов към неговото семейство. Той умира след кратко боледуване на 4 януари 1995 година.

 

Снимка 1: Сватбената снимка на дядо и баба

 

 Снимка 2: Изглед на град Гоце Делчев

 

Снимка 3: Паметник на Гоце Делчев в центъра на града.

 

Снимка 4: Историческият музей на град Гоце Делчев