Кризата в Гърция - 15 май 2012


http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2012/05/14

/1827385_gurciia_vurvi_kum_referendum_za_evroto/


"Купувам Гърция, ако някой я качи в ebay във VHS формат. Много интересен сериал стана." Това вчерашно съобщение в мрежата за микросъобщения Twitter се опита да внесе доза мрачен хумор в момент, когато политическата парализа в Атина тласка страната към още едни предсрочни избори и растяща вероятност страната да бъде принудена да напусне еврозоната още това лято.

Президентът Каролос Папуляс направи последен опит да събере на среща представители на четирите основни парламентарни сили с надежда да се договорят за правителство на националното единство. През деня имаше съобщения за шансове за коалиционен кабинет само за 2-3 месеца и мандат да подготви план за постепенно излизане от антикризисния план.

Те обаче се изпариха в следобедните часове с изявлението на най-малката от тях - "Демократична левица", че няма да участва в кабинет, от който е изключена втората по големина - Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА). Малко преди това от СИРИЗА заявиха, че дори няма да се отзоват на поканата на президента и предпочитат да водят собствени консултации извън конституционната процедура.

На 17 май е учредителното заседание на новоизбрания парламент и ако тогава няма договорка за правителство, президентът трябва да назначи служебен кабинет. Временен премиер ще е някой от ръководителите на едно от трите основни съдилища в страната, а мандатът му ще е само да подготви нов вот за втората половина на юни. Ако този на 6 май беше де факто за споразумението с МВФ и ЕС, то през юни ще е като референдум за оставането в еврозоната.

Този път е различно

86-годишният Папуляс вече мина през подобна политическа драма през ноември 2011 г., когато все пак двете водещи тогава парламентарни сили - консервативната "Нова демокрация" и социалиститe от ПАСОК, се договориха за широка коалиция с безпартийния Лукас Пападимос като премиер технократ. Сега обаче на двете не им достигат 2 гласа за мнозинство и никой не иска сам да прави с тях тристранна коалиция.

СИРИЗА вече е водеща по популярност (малко над 20% на следващи избори), но пак няма да събере гласове за самостоятелно управление. Въпреки това лидерът й Алексис Ципрас не отстъпва от позицията си за отказ от помощния план, но в същото време продължава да твърди, че Гърция не иска да напуска еврозоната. Снощи той продължи с острите си нападки във всички посоки. Според него двете големи партии са безотговорни и шантажират, защото нямат план какво да се прави и само пускат слухове за излизане от еврото, а партията му защитавала Европа от неолибералните сили, които я съсипват със съкращения.

"Мисля, че това е невъзможно уравнение и думите му са безотговорни", коментира вчера финландският министър по европейските въпроси Александър Стуб. "СИРИЗА отвори вратата за нови избори. И този път харесва ни или не те ще са по-скоро референдум. Ще се изправим пред въпроса какво искаме - евро или драхма", написа лявоцентристкият гръцки в. "Етнос". Колажът на първа страница изобразяваше мъж, който се прострелва в главата, а зад нея хвърчи кръв във формата на контурите на гръцката държава.

Можем да се отървем от барабаниста

Задачата на гръцкия политически елит днес е много по-сложна в сравнение с предишната криза от ноември, защото мнозинството политици говорят открито за бунт срещу условията на спасителния план (което би означавало и спиране на помощта и фалит още в края на юни), а в Европа високопоставени политици, централни банкери и анализатори твърдят, че отпадането на Гърция от еврозоната ще е тежък удар, но подлежи на управление. Пазарите реагираха със значително понижаване на индексите си, а този в Атина потъна с 4.56% до нивата от 1992 г.

Пристигайки за срещата в понеделник вечер на Екофин в Брюксел, австрийският финансов министър Мария Фектер предупреди не само че може да бъде спряна помощта за Гърция, както и че страната може да не напусне еврозоната, но да излезе от Европейския съюз, след което ще трябва да кандидатства отново за член. Според обновената версия на съюзния договор една страна може да поиска и със съгласието на останалите 26 да прекрати членството си. Вчера обаче Reuters цитира дипломат от еврозоната, който отговори така на въпрос може ли Гърция да бъде изгонена от ЕС: "На теория - не, но то е нещо като група, която не си харесва барабаниста - все ще се намери начин да се отърват от него."

"Ще свършим в гражданска война"

Михалис Хризохоидис, министърът на обществения ред в кабинета в оставка, предупреди вчера, че при фалит има опасност от избухване на тотална криза в Гърция с "масивен недостиг на храни и лекарства, талони за гориво, обсада на национализираните гръцки банки от вложители и въоръжени с калашници банди по улиците - накрая ще свършим в гражданска война".

"Трябва да останем в еврото. Живяла съм в бедността на драхмата и не искам да се връщам там. Никога! Бог да ни е на помощ! Трябва да си сътрудничат или всичко ще рухне, ще се възцари хаос. Най-после трябва да ги е грижа малко за нас, а не за собствените им позиции", каза пред Reuters 70-годишната Мария Камписи.