"Свобода и достойнство", Народна партия


На 27 септември  2012 г. е обявено създаването на ново политическо течение и задвижването на процедура за учредяване на Народна партия „Свобода и достойнство".

Според основателите - отцепилите се от ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов - в новата формация ще могат да се включат много хора, които досега са работили като пчелички по места, но не са получавали възможност да бъдат избирани.

„След 22 години имаме претенциите да поставим ново начало. По същия начин тръгнахме и преди 27 години, когато бяха засегнати изконните човешки права. Въпреки тоталитарния режим ние издигнахме глас в защита на хората, най-тежко пострадали от този режим", заявява Дал и подчертава: „След 3 години и половина, когато излязохме от затворите, ние взехме категоричното решение да останем в България. Бяхме и все още сме идеалисти".

Според него обаче шепа хора са опропастили мечтите за добро бъдеще на целия български народ и поради това е необходимо ново начало, за да се промени тази дългогодишна агония. „Ние искаме да върнем достойнството на българския народ и имаме големи амбиции за това". Новата партия ще бъде позиционирана в центъра, център-дясно. По думите на Корман Исмаилов по националното радио това ще бъде общонационална партия, насочена към всички граждани, макар че тя естествено ще има подкрепа от определени райони в страната.

Дал отхвърля твърденията, че ще бъдат патерица на която и да е друга политическа сила. „Не ви обещавам нищо лесно, пътят е много дълъг и труден. Трябва много денонощна работа, за да спечелим сърцата на хората, за да ни подкрепят" в предстоящите избори.

Сред основните цели, които си поставя Народната партия „Свобода и достойнство", са:
- издигане на образованието и науката в най-висок обществен приоритет и общонационална цел;
- създаване на заетост и спиране на изтичането на работна сила и специалисти от страната;
- ефективна реформа в здравеопазването;
- провеждане на безкомпромисна политика за превенция и борба с корупцията;
- реформи в съдебната система;
- ускоряване и задълбочаване на процесите на сближаване и интеграция в ЕС;
- издигане на взаимоотношенията на България с балканските държави.

Комитетът за учредяване на Народна партия "Свобода и достойнство" наброява 99 души. Сред тях присъстват имената на Руслан Семерджиев, бивш депутат от СДС в 36-то НС, Кирил Ерменков, бивш транспортен министър по време на правителството на Беров и близък до БСП., както и това на Румен Биков - министър на промишлеността в правителствата на Филип Димитров и на Любен Беров от СДС.

Очакванията им за добро представяне в предсрочните парламентарни избори през май 2013 г. не се сбъдват - въпреки че получават над процент и половина от вота, партията не успява да прескочи 4-процентната бариера и да изпрати свои представители в 42-ото народно събрание.